Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Polemika: Je Djokovič zlý vzor, alebo osobnosť roka?

.štefan Hríb .juraj Petrovič .názory

Novak Djokovič dostal napokon výnimku a aj bez očkovania sa zúčastní Australian Open. Uverejňujeme polemiku k tomu, že ho .týždeň vyhlásil za jednu zo športových osobností roka.

Štefan Hríb

juraj Petrovič: Prečo Novak Djoković nemá byť športovou osobnosťou .týždňa

Nie som odborník na šport, ani sa necítim kompetentný navrhovať, kto by mal byť športovou osobnosťou roka. Keď som ale zistil, že sa medzi osobnosťami nachádza Novak Djoković, nepotešilo ma to. Prečo?

Djoković je jeden z najlepších tenistov, ak nie priamo najlepší. Z tohto pohľadu rozhodne medzi osobnosti roka patrí. Športovci, najmä tí na špici, majú byť aj vzorom. Výrazné športové osobnosti pomáhajú motivovať mladých ľudí k tomu, aby sa športu venovali a snažili sa dosiahnuť na vrchol. Špičkoví športovci sú tiež nadpriemerne dobre ohodnotení. Je to tak v poriadku, najmä ak sú skutočne vzorom pre mladých ľudí - a to nielen v tom, aké podávajú výkony. 

V starovekom Grécku, ale aj v mnohých ázijských športoch, je zmyslom športovania viac ako len byť najlepším, najsilnejším či najrýchlejším. Pri športe má ísť o rozvoj celej osobnosti, jej hodnôt a jej myslenia. Športoví diplomati a rôzni propagátori športu veľmi správne hovoria, že šport má ľudí zbližovať, že napriek súpereniu má viesť k porozumeniu medzi národmi. Špičkoví športovci by mali túto misiu vnímať ako svoju povinnosť a mali by sa podľa nej správať.

Keď sa z tohto pohľadu pozrieme na špičkového športovca, akým Novak Djoković je, začína byť jeho pôsobenie ako niekoho, kto má ľudí motivovať k správnemu správaniu, dosť problematické. 

Počas prvej vlny covidu zorganizoval Djoković exhibičný turnaj, na ktorom sa zásadným spôsobom nedodržiavali protipandemické opatrenia. Výsledkom bolo niekoľko nakazených hráčov, vrátane samotného Djokovića a jeho manželky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite