Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V prvom tohoročnom .týždni prinášame rozhovor s Anne Applebaum

.marína Gálisová .názory

V pondelok vychádza prvé tohoročné číslo .týždňa a v ňom exkluzívny rozhovor s Anne Applebaum, ktorú opakovane zaraďujú do rebríčka najvplyvnejších intelektuálov sveta.

Marína Gálisová

novinárka a historička Anne Applebaum má korene v Bielorusku, narodila sa vo Washingtone D. C., má americké aj poľské občianstvo. Študovala dejiny a literatúru, zameriavala sa okrem iného na dejiny Sovietskeho zväzu, ešte v roku 1985 strávila leto v Leningrade a táto skúsenosť s komunizmom bola pre ňu zásadná. Pôsobila ako komentátorka novín Washington Post a zástupkyňa šéfredaktora časopisu Spectator, na svetových univerzitách prednášala o americkej, britskej a európskej politike. V roku 1989 pre časopis Economist v Poľsku mapovala pád komunizmu. 

Dodnes opakovane otvára témy, ktoré mnohí berú ako uzavreté: studenú vojnu, sovietsky teror a ich dopady na dnešok. Odmieta slepotu Západu voči východnej hrozbe, a zároveň má pochopenie pre správanie ľudí, dlhodobo poznačených životom za železnou oponou.

Je autorkou viacerých kníh. Za knihu Gulag: A History (2003) získala Pulitzerovu cenu. Medzi ďalšie diela patrí Iron Curtain: The Crushing of Eastern Europe (2012), Red Famine: Stalin's War on Ukraine (2017), Twilight of Democracy: The Seductive Lure of Authoritarianism (2020). Najnovší je Wybór (2021) – dialógy s poľským politikom Donaldom Tuskom.Pre .týždeň hovorila o hrozbe z Kremľa, posttrumpovskej Amerike, ale aj o nádeji, ktorú Stredná Európa stále má.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite