Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Maríny Gálisovej: Omikron nemusí byť len zlá správa

.marína Gálisová .názory ..týždeň

Aby sme prežili, potrebujeme racionálne rady, nie bláznivé nápady. Ale protikladom racionality nebýva len bláznovstvo.

Marína Gálisová

omikron optimistickejšie

Omikron nemusí byť len zlá správa. Počty infikovaných lámu rekordy vo viacerých krajinách, počty hospitalizovaných však zaostávajú za vrcholnými číslami z minulých vĺn. Je síce viac hospitalizovaných detí, ale podľa dát v USA u detí aj tak nevidieť veľmi ťažké covidové stavy. Omikron má zjavne miernejší priebeh ako delta. Pre Slovensko kľúčová otázka znie, či to platí aj u nezaočkovaných. Ak áno, mohli by sme si opatrne vydýchnuť. Ak nie, tak pri našej nízkej zaočkovanosti a vysokej infekčnosti omikronu nemocnice budú asi znovu kolabovať, ako je tu zvykom aj pri množstve pacientov, aké by zdravotné systémy nedoničené rokmi ficokracie zvládli. A ešte jedna dobrá novina: podľa laboratórnej štúdie juhoafrických vedcov to vyzerá, že kto prekoná infekciu omikronom, získa  imunitu aj proti delte.

rusko nádejnejšie

Poznáte Osem statočných? Osem Rusov a Rusiek v roku 1968 protestovalo proti okupácii Československa na Červenom námestí. Po piatich minútach ich zatkli, nasledovali súdy a väzenie, nútený pobyt na psychiatrii. Tí ľudia mali za svoj postoj zničené životy. Prečo o tom píšem? Lebo neprávosti trvajú, no statoční nemlčia. Ruský Najvyšší súd zrušil organizáciu Medzinárodný memoriál, ktorá sa venuje dejinám politického útlaku, zločinom komunizmu i putinizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite