Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

2022 - výzva širšia, než sa zdá

.štefan Hríb .názory .editorial

Bude to rok, ktorý znovu otvorí otázku, či máme na fungujúci štát. Budeme sa znovu boriť s pandémiou, ale najmä sami so sebou. Môžeme pritom znovu nadávať na každého a všetkých alebo skúsime niečo zmeniť.

Štefan Hríb

dovoľte mi trochu osobného tónu – koncom minulého roka som strávil 12 hodín v cele predbežného zadržania a na výsluchu. Nebudem tu ovplyvňovať celý prípad, aj keď som sa o ňom dočítal všeličo. Dôležitejšia je samotná skúsenosť v priestore dvakrát dva metre, s úzkou lavicou po stranách, kamerou nad hlavou, mrežou pred očami a spomaleným časom. Nikdy som nemal rád, keď sa tu verejne želali komukoľvek roky za mrežami. No teraz sa mi to bridí akosi osobnejšie.

Áno, korupcia a zneužívanie funkcií sú hrozné, a ak tu pretrvá systém „našich ľudí”, zradíme Jána a Martinu a nebudeme fungujúcim štátom. Preto v .týždni oceňujeme, že vo voľbách prišlo k zmene, a preto si vážime prácu vyšetrovateľov NAKA, prokurátorov a sudcov, ktorí sa neboja ísť do najťažších prípadov. Ale – aj v prípade strojcov uneseného štátu hovoríme o ľuďoch. Toto bude rok, v ktorom môže byť ďalším z nich odňatá sloboda, a bude to ozdravné. No nemá to byť dôvod na radostné koaličné reči o base, ani na temné opozičné vyhrážky revanšom. Po skúsenosti z konca roka sa mi to zdá ešte jasnejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite