Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď lídra protestujúcich záchranárov zadrží polícia

.marína Gálisová .názory

Áno, máme pandémiu a máme zákaz protestov. Áno, v zdravotníctve nie je peňazí nazvyš. Áno, robiť v tejto situácii protesty záchranárov za zvyšovanie miezd možno vyzerá nebezpečne na hrane. Chápem ten pohľad. Ale aj tak sa mi vidí, že na hrane je niečo celkom iné.

Marína Gálisová

chcem hovoriť o občianskej neposlušnosti. Nie o kričiacom Harabinovi a Ficovi a Kotlebovi, ale o ľuďoch dobrých zásad a dobrých úmyslov, ktorí už vyčerpali všetky legálne prostriedky, aby bol ich hlas vypočutý.  Chcem hovoriť o tom, že občianska neposlušnosť ako cnosť, ako tvorivá sila, fenomén, ktorý posúva spoločnosť dopredu, nie dozadu, vôbec nie je vecou včerajška. Ani v pandémii.

Hovorím o tom opakovane: nedajme si ukradnúť to, čo je dobré a predstavuje pre spoločnosť nádej. Nedajme si brať pojem „sloboda“, neprenechajme ho fašistom a komunistom. Nedajme sa ním biť po hlavách od tých, ktorí slobodu nevideli ani z rýchlika a keby ju videli, tak by ju odstrelili, pretože voči nej majú inštinktívnu nenávisť – tá nenávisť sa prejavuje v tom, aké režimy si ctia (režim Tretej ríše) a za akými režimami cítia nostalgiu (režim Slovenského štátu a režim komunistického Československa), akým režimom pripisujú dobré vlastnosti (režim Vladimíra Putina v súčasnom Rusku). Keď takíto ľudia, komunisti a fašisti, kričia o slobode a protestujú „za slobodu“, sú na smiech a mali by v slobodymilovnom človeku vyvolať pobúrenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite