Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príbeh zbitých Rómov v Moldave skončil. Náš dlh zostal

.michal Oláh .názory

Osem a pol roka od policajnej razie v Moldave nad Bodvou padlo v utorok popoludní neprávoplatné rozhodnutie košického okresného súdu o nevine poslednej obvinenej. Obžalovali ju za údajne krivú výpoveď, v ktorej tvrdila, že jej polícia pri zásahu vyrazila zub.

Michal Oláh

sudca Okresného súdu v Košiciach Martin Baločka dnes rozhodol o zastavení trestného stíhania poslednej zo šestice obžalovaných Rómiek a Rómov obvinených z krivej výpovede a krivého obvinenia policajtov, ktorí pri brutálnom zásahu v roku 2013 zmlátili a šikanovali desiatky obyvateľov Moldavy nad Bodvou. Vyše šesťdesiat príslušníkov policajného zboru vtedy prišlo do vylúčenej rómskej komunity počas akcie 100 (údajne), pátrať po odsúdených, ktorí sa vyhýbali nástupu do výkonu trestu odňatia slobody a hľadať akési odcudzené veci v komunite. Namiesto pátrania miestnych obyvateľov surovo zmlátili, zničili im príbytky, vulgárne im vynadali a podľa očitých svedkov aj opakovane zastrašovali. Žiadne hľadané osoby nezadržali a ukradnuté veci nenašli...  

Celý príbeh sa stal dokonale absurdným od momentu, kedy sa po výpovediach poškodených stali z obetí násilia obvinení a neskôr obžalovaní. Posledná z nich, Irena Matová, bola v utorok konečne aspoň neprávoplatne oslobodená, čaká ešte na stanovisko prokuratúry, ktorá môže voči rozhodnutiu okresného súdu podať sťažnosť. Vzhľadom na oslobodzujúce rozsudky ostatných obžalovaných je tento krok nepravdepodobný. Pokiaľ pätica Rómov obvinených z krivého obvinenia bola už pred niekoľkými mesiacmi oslobodená na základe rozhodnutia Európskeho súdu v Štrasburgu s priznaným odškodným 20 tisíc euro, Matová bola posudzovaná samostatne hlavne pre závažnosť jej svedectva o vyrazenom zube, čo spustilo trestné stíhanie za zločin mučenia a iného neľudského krutého zaobchádzania. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite