Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Lockdown, omikron a budúcnosť

.štefan Hríb .názory .editoriál

Vstúpili sme do ďalšieho lockdownu, ktorý má zvrátiť počty hospitalizovaných. Len to nie je lockdown a nezvráti počty ničoho. Ale pozor – pandémiu nakoniec prekonáme, dokonca aj s touto vládou a so zmutovaným omikronom.

Štefan Hríb

nie je to radostný pohľad – máme koaličnú vládu, ktorá namiesto skutočného boja s pandémiou rieši znovu raz svoju popularitu a percentá. A aj tie rieši úplne zle, ako ukazuje tento lockdown. 

OĽaNO a Sme rodina si ešte v opozícii zvykli konať podľa voličských nálad a mali s tým úspech. Preto si mysleli, že vo vláde to bude rovnaké. Lenže nie je. Od vlády sa očakáva rozumné manažovanie krajiny, nie atómové zbrane, rozdávanie či submisivita voči antireformným náladám. Je to zdanlivý paradox, ale to, že populistami ovládaná vláda nie je populárna, je v skutočnosti úplne logické. Lebo lacné riešenia sú vždy najdrahšie.

Dokonalým príkladom toho, ako sa to nemá robiť, je aktuálny lockdown. Sú tri kľúčové segmenty, kde sa vírus šíri – školy, pracoviská a domácnosti. Členov domácností sa však izolovať nedá, takže ak vláda chcela získať čas pre nemocnice a svoje ďalšie kroky, mohla zavrieť buď školy, alebo pracoviská, alebo oboje. V slabšom variante mohla na pracoviskách nariadiť testovanie každé dva či tri dni. A v takto získanom čase mohla rozhodnúť o očkovaní najohrozenejších ľudí nad 50, 55 či 60 rokov. Nič iné, než tieto nástroje nemala vláda k dispozícii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite