Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odrezaná konská hlava

.juraj Petrovič .názory

„Ponuka, ktorá sa neodmieta“ bol názov tlačovej konferencie Igora Matoviča a Borisa Kollára, na ktorej oznámili, že chcú cez poukazy motivovať ľudí k očkovaniu a súčasne pomáhať podnikom, postihnutým lockdownami. Páčila sa mi reakcia na facebooku, že je celkom zábavné, že Matovič pre tlačovku s bývalým mafiánom použil citát z Krstného otca. Tam niekde zábavnosť celej veci aj skončila.

Juraj Petrovič

celá „vec“ má totiž niekoľko zásadných nedostatkov.

Prvým je, že tu ide očividne o partizánčinu dvoch superpopulistov proti vlastným koaličným partnerom. Ani SaS, ani zbytky Za ľudí o tejto ďalšej atómovke neboli vopred informovaní. To, že koaličná zmluva už je naozaj len zdrapom papiera visiacim na parlamentných toaletách, sme vedeli už dlhšie. Kto ale ešte stále neveril, dostal po daňovej „revolúcii“ dnes ďalší jasný dôkaz. Matovičovi s Kollárom je očividne jedno, či nahnevajú SaS a Za ľudí. Počítajú s tým, že pri tak štedrom návrhu na rozdávanie si ani jedna zo zvyšných strán koalície nedovolí byť zásadne proti. Takže hra už bude len o to, aká bude skutočná výška príspevku.

Druhým nedostatkom je, že sa táto finančná motivácia na očkovanie maskuje ako pomoc tým slovenským podnikom, ktoré sú najviac postihnuté lockdownom. Je to skutočne len maskovanie, pretože tieto podniky a inštitúcie potrebujú pomoc tu a teraz a nie niekedy v polovici budúceho roka, kedy budú môcť ľudia, ktorí poukazy dostanú, vôbec niekam cestovať, alebo ísť na kultúru, či do reštaurácie. Teraz musia platiť nájom, teraz musia platiť energie, odvody a aspoň nejakú časť miezd. Matovičova a Kollárova bombastická pomoc im s tým nijako nepomôže. Ak by chcel byť človek zlomyseľný, mohol by povedať, že Kollárove Donovaly zrejme lockdown prežijú a budú teda veľmi radi prijímať Kollárom podporené poukazy. 

„Ponuka, ktorá sa neodmieta“ je odrezaná konská hlava v posteli postavy, ktorá nechce vyjsť v ústrety mafii. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite