Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Strach z klimatickej zmeny? Použime rozum

.štefan Hríb .názory .téma

O klimatickej zmene a jej riešení sa skôr kričí, ako hovorí. Je pritom len málo tém, ktoré si vyžadujú chladný rozum, presné dáta a pokoru pred svetom, prírodou a naším miestom v nej.

Štefan Hríb

pri hodnotení svetovej konferencie v Glasgowe (v rozhovore Martina Mojžiša s účastníkom Norbertom Kurillom), ale aj pri pohľade na doterajší postup jednotlivých krajín voči globálnemu otepľovaniu, je nevyhnutné pracovať s ľudskou omylnosťou. Je všeobecne zdieľaným faktom, že teplota globálnej klímy rastie, no nie je celkom jasné, aký veľký podiel má na tom človek, ako presne by sme mali postupovať a ako presne náš postup zmení situáciu. Pritom práve správne určený podiel človeka a správne zvolený postup, vedúci k želanej zmene, sú rozhodujúce. 

Dnes prevláda v oficiálnych kruhoch aj v médiách presvedčenie, že podiel človeka je rozhodujúci a že ak si stanovíme veľmi ambiciózne ciele napríklad na znižovanie emisií, a to v čo najkratšom období, nemôžeme urobiť chybu. Ale človek chyby robí – napríklad keď Malthus odhadoval preľudnenie a hladomory, alebo keď Rímsky klub varoval, že sa rýchlo vyčerpajú zásoby fosílnych palív. Ani jedno sa nepotvrdilo, dokonca je menej hladu a viac zásob energií než v čase oboch predpovedí. Preto je veľmi rozumné byť pri predpovedaní budúcnosti pokorný. Predpovedanie budúcnosti je vždy ťažké, a predpovede klímy majú pre jej komplexnosť zvlášť obmedzenú spoľahlivosť. Je, samozrejme, veľmi nerozumné známe predpovede ignorovať, ale nerozumné je aj plne sa na nespoliehať.

pokora 

Vieme presne určiť podiel človeka na takej komplexnej veličine, ako je zmena klímy? Ak nie, je rozumné napasovať bolestné opatrenia na ten najvyšší odhad? A nie je ten odhad trochu aj odrazom jeho autorov? Na to si treba dávať veľký pozor – príklad Gréty, ktorá už neodmieta iba slabé opatrenia, ale aj celú demokraciu, je varovný. Tým vôbec nie je povedané, že všetci, čo úprimne burcujú verejnú mienku v prospech modrej planéty, sú utopisti a nepriatelia slobody. Vôbec nie. Povedané je len to, že vo všetkom, aj v postoji ku klíme, sa odrážajú naše hodnoty a svetonázor, a preto musíme byť veľmi ostražití a sebakritickí pri takom vážnom rozhodovaní o budúcnosti miliárd ľudí, akým sú záväzky krajín v znižovaní emisií. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite