Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Na obranu Zuzany Čaputovej

.štefan Hríb .názory .editoriál

V normálnych pomeroch nemá byť hlava štátu médiami bránená. Má byť, naopak, kontrolovaná, pretože patrí k ľuďom, ktorým bola zverená moc. Lenže to, čo sa teraz deje voči prezidentke, nie je normálne. A žiada si to priamu reč.

Štefan Hríb

v moderných dejinách Slovenska máme viaceré obdobia, za ktoré sa bolo treba ospravedlniť. A boli to vždy obdobia, v ktorých sme siahli po násilí na vlastných spoluobčanoch. Tak to bolo vo vojnovom štáte, kde sme siahli na slobodu a životy našich vlastných židov. Tak to bolo počas komunizmu, keď sme siahli na slobodu a životy našej vlastnej opozície, ale aj vlastných kňazov, gazdov, obchodníkov, podnikateľov či inteligencie. K násiliu na opozícii, novinároch a rôznych svedkoch vtedajšieho temna dospel aj mečiarizmus, v ktorom sa vládnuce strany kvôli moci spriahli s podsvetím. Napokon, násilie ako nástroj ovládnutia krajiny a jej zdrojov sa so železnou logikou objavilo aj počas 12 rokov vlád Smeru – od útoku na Hedvigu Malinovú cez Moldavu až po vraždu novinára a jeho snúbenice.

Keďže máme s násilím a jeho následkami opakovanú skúsenosť, je mimoriadne dôležité rozpoznať jeho zrod. Mám dôvod si myslieť, že dnes sme práve v tomto kľúčovom štádiu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite