Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficov boj o život

.juraj Petrovič .názory

Pud sebazáchovy je náš najsilnejší pud. Vedie nás ku konaniu, ktoré má zabrániť nášmu zničeniu. Hlavne nášho fyzického života, ale zďaleka nielen jeho. V boji o život použijeme akékoľvek prostriedky, často sme ochotní a schopní obetovať veci a ľudí, ktorých by sme v normálnej situácii chránili.

Juraj Petrovič

v akútnom ohrození života je veľkou vecou ak niekto nepoužije druhého ako štít. Je na to potrebný charakter a odvaha. Len odvážny a charakterný človek dokáže čeliť svojmu zničeniu a nesnaží sa zachrániť za akúkoľvek, aj morálne zavrhnutiahodnú cenu. 

Holá fyzická existencia je len jednou z úrovní života, ktoré pud sebazáchovy zachraňuje. Postavenie, moc a bohatstvo sú pre niektorých ľudí rovnako dôležité, ako ich život. Tak si na ne zvykli, že si bez nich svoj život už vôbec nedokážu predstaviť. Nemá pre nich sám o sebe žiadnu cenu. Fyzická existencia a mocenské či majetkové postavenie sa im zliali v jedno. A tak keď im síce nejde o život, ale hrozí im strata všetkého ostatného, bojujú ako o holý život.

Robert Fico takto bojuje o ten svoj. Nie fyzický, ale mocenský, majetkový, imidžový. A ako typický bezcharakterný zbabelec, ktorý sa posledných morálnych zábran zbavil tak dávno, že si to už ani on sám nepamätá, používa všetky dostupné prostriedky. Sú veci, pri ktorých útočí, ako teraz pri protipandemických opatreniach, ktoré si dovolí označiť za neľudské. Rovnako aj pri nezmyselných referendových otázkach, ktoré sú naformulované tak, že ich prezidentka musí odmietnuť. Poskytuje tým Ficovi tak prepotrebný dôvod zas opakovať už tisíckrát vypovedanú lož o zmarení referenda a prezidentke, ktorá nadržiava vláde. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite