Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tretia vlna. Neočkovať sa musí mať svoju cenu. I finančnú

.šimon Jeseňák .názory

Skúsenosti z druhej pandemickej vlny veľkej časti Slovenska očividne nestáli za zapamätanie. Tretia vlna je tu, sme zase v patovej situácii a krajina sa zahaľuje do čierneho súkna covidového automatu.

Šimon Jeseňák

od pondelka 8. 11. 2021 bude 34 okresov Slovenska na covidovom semafore svietiť bordovo a ďalších 36 okresov sa nachádza v čiernej farbe. Zo 79 okresov je 70 v dvoch najvyšších stupňoch ohrozenia. Tí, ktorí žijú v bordových okresoch, sa s vysokou pravdepodobnosťou stanú do dvoch týždňov žijúcimi v čiernych, čo bude znamenať, že sa ich spoločenský život scvrkne na minimum. Zavreté krčmy, reštaurácie, fitnescentrá a iné služby. Väčšina obyvateľov týchto okresov sa zjavne rozhodla, že im takýto život vyhovuje.

smrť? Nevadí.

Kým v roku 2020 sme dopady nákazy vedeli zmierniť len do istej miery, dnes majú obyvatelia všetkých okresov proti covidu účinnú zbraň menom vakcína. Ak by bola zaočkovanosť, predovšetkým u seniorov, vyššia, tak by mnohé z okresov bordovej či čiernej farby, mohli použiť „žolíka“ a na covidovom semafore zosvetliť o dva odtiene.

Lenže ako motivovať ľudí, aby sa zaočkovali? Prirodzenou odpoveďou by mal byť racionálny strach zo smrti, no zdá sa, že značná časť Slovenska inklinuje k nihilizmu viac, ako sme tušili. Očkovanie znižuje do značnej miery pravdepodobnosť ťažkého priebehu covidu a minimalizuje úmrtia na toto ochorenie. Pre takmer polovicu očkovateľnej časti populácie na Slovensku to však asi nie je argument. 

Isteže to neplatí o všetkých, ale neveriaci apoštol Tomáš je v porovnaní s niektorými pacientmi amatér. Podpredsedníčka strany Spolu Andrea Letanovská pracuje ako primárka na oddelení akútnej a intenzívnej medicíny v Národnom onkologickom ústave. S liečením covidových pacientov má značné skúsenosti. Jeden z najbizarnejších zážitkov s covidovým pacientom opisuje takto:, „Počas druhej vlny sa nám podarilo zachrániť niekoľko pacientov s ťažkým covidom, vyžadujúcich dlhé týždne umelú pľúcnu ventiláciu. Bola medzi nimi jedna pacientka, ktorá ani po prebratí z umelého spánku nepripustila, že mala covid. Rovnako ako jej najbližší, ktorí ju navštevovali – mali totiž výnimku zo zákazu, keďže sme si mysleli, že pacientka zomrie. Tak toto sme my."

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite