Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stretnutie s Bidenom: Aký postoj zaujme pápež?

.michal Oláh .názory

Iba druhý americký katolícky prezident Joe Biden pricestuje v piatok 29.10.2021 do Vatikánu na stretnutie s pápežom Františkom. Je možné, že k témam bude patriť aj otázka: Môže byť politik hlasujúci za interrupcie plnohodnotným členom katolíckej cirkvi a pristupovať k eucharistii? Mnohí americkí biskupi Bidena hlasno kritizujú za pro-choice postoje. Aký postoj zaujme František?

Michal Oláh

stretnutia amerických prezidentov s predstaviteľmi katolíckej cirkvi vo Vatikáne pritom nie sú v uplynulom storočí ničím výnimočným. Tradícia osobného dialógu siaha do začiatku dvadsiateho storočia, keď sa 28. prezident USA Woodrow Wilson stretol s pápežom Benediktom XV. na mierových rokovaniach po ukončení prvej svetovej vojny.

Zakaždým ide o politicky zaujímavé stretnutie predstaviteľov dvoch najvplyvnejších štátov sveta: USA ako najsilnejšej vojensko-ekonomicko-politickej svetovej veľmoci a starobylého mestského štátu Vatikán, ku ktorému sa hlási 1,3 miliardy veriacich po celom svete. Obe hlavy štátov chcú podľa Bieleho domu diskutovať o „rešpektovaní ľudskej dôstojnosti, ukončení pandémie Covid-19 a boju proti klimatickým zmenám.“  

Ale je tu ešte jedna téma, ktorá už teraz vyvoláva vášne. Hoci prezident Joe Biden pravidelne navštevuje bohoslužby a hovorí o sebe ako o praktizujúcom katolíkovi, čelí ostrej kritike väčšiny amerických katolíckych biskupov za podporu legalizácie potratov a ich hradenie z verejných zdrojov. Títo biskupi vedú od jeho zvolenia kampaň za zákaz podávania eucharistie (ktorá tvorí jadro každej svätej omše) politikom schvaľujúcim právo ženy na interrupciu, ktorú cirkev tradične považuje za ťažký hriech.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite