Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Koniec krstných otcov (a matiek)?

.marína Gálisová .názory .cirkev pod lupou

Správa, že istá arcidiecéza v Taliansku zakázala na celé tri roky uvádzanie mien krstných rodičov pri krste, pôsobila najskôr podivne. Potom, po viacnásobnom prečítaní, inšpiratívne. Vo viacerých zmysloch tohto slova – ako podnet na premýšľanie a možno aj ako príklad, ktorý by sa dal nasledovať.

Marína Gálisová

samozrejme, že reakcie na krok arcidiecézy v Catanii boli rôzne, niekto v tom videl ďalší dôkaz, že sa Katolícka cirkev čoraz menej pridŕža svojich tradícií a čoraz viac sa prispôsobuje „bezbožnému svetu“. Niekto sa pozastavil nad tým, ako je možné takto meniť prastarý rituál krstu a či je to v súčasnej dobe zdravé, bez ohľadu na náboženský obsah, takto sa zbavovať kultúrnych koreňov.

Podstatou tejto správy však nie je ani nejaké ustupovanie sekularizmu, ani údajné zabúdanie na kultúrne korene. Podstatou je geografia – ide o arcidiecézu v Catanii, kde je popri cirkevných tradíciách stáročia živá aj iná tradícia: tá spojená so štruktúrami zločinu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite