Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident a jeho kamarila

.juraj Petrovič .názory .iný pohľad

Tento týždeň priniesol okrem iného aj video zachytávajúce českého prezidenta Miloša Zemana, ako podpisuje rozhodnutie o zvolaní poslaneckej snemovne na najneskorší možný termín. Na izbe, ktorá je v režime najvyššieho stupňa intenzívnej starostlivosti, sú s prezidentom okrem končiaceho predsedu poslaneckej snemovne Radka Vondráčka ľudia, ktorí prezidenta obklopujú dlhodobo. Spolu s neprítomným hovorcom Ovčáčkom a poradcom Nejedlým tvoria to, čo by sme mohli nazvať novodobou kamarilou.

Juraj Petrovič

slovo kamarila označovalo pôvodne skupinu dvoranov španielskeho kráľa Ferdinanda VII., s ktorými sa kráľ radil po svojom návrate na trón v roku 1814. Postupne sa z neutrálneho slova stalo synonymum zákernej skupiny ľudí, ktorí bez oficiálnych právomocí a z nich vyplývajúcich zodpovedností ovládajú panovníka a ovplyvňujú jeho rozhodnutia. Väčšinou na prospech svoj, alebo svojich podporovateľov a favoritov, a nie v záujme panovníka a štátu. Práve slabí, alebo chorobou či vekom oslabení panovníci sa často stávali obeťami svojej kamarily, ktorá si s nimi viac alebo menej robila, čo chcela. 

Keď sa pozrieme na zostavu Kancelárie prezidenta Českej republiky, treba povedať, že vyššie uvedený popis na ňu dokonale sedí. Pritom treba povedať, že prezident Miloš Zeman si osadenstvo svojej kancelárie vybral sám. A je to skutočne partička vyberaná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite