Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Klamári a hazardéri

.juraj Petrovič .názory

Český prezident Miloš Zeman je podľa vyjadrenia Ústrednej vojenskej nemocnice neschopný vykonávať svoje pracovné povinnosti. Oznámil to predseda senátu Miloš Vystrčil po tom, čo mu bolo včera ráno doručené stanovisko Zemanovho ošetrujúceho lekára.

Juraj Petrovič

je zrejmé, že Zemanovmu lekárovi, profesorovi Zavoralovi, došla trpezlivosť, ale aj ochota pomáhať pracovníkom kancelárie prezidenta v utajovaní zdravotného stavu prezidenta. Jeho informácia predsedovi Senátu obsahuje hneď niekoľko dôležitých bodov a je presne tou správou, ktorú mohol Hrad vydať už dávno. Bez akýchkoľvek medicínskych detailov sa správa sústreďuje výlučne na otázky, či je prezident schopný pracovať, aká je prognóza jeho ochorenia a aká je pravdepodobnosť, že v budúcnosti bude schopný vykonávať svoju funkciu. Podľa profesora Zavorala prezident nie je schopný vykonávať svoje právomoci, prognóza jeho ochorenia je značne neistá a návrat k výkonu pracovných povinností je nepravdepodobný.

Dôležitá informácia, ktorá na tlačovej besede predsedu českého Senátu zaznela, je aj to, že rovnakú informáciu dostal od Zemanových lekárov aj jeho kancelár Vratislav Mynář. A dostal ju už v stredu 13. októbra. Tento detail je dôležitý, pretože Mynář k Zemanovi o deň neskôr bez vedomia lekárov prepašoval predsedu poslaneckej snemovne Radka Vondráčka a zrejme aj zariadil, že k stavu prezidenta v ten istý deň vystúpila Zemanova manželka Ivana. Všetky tieto kroky sa teda diali s vedomím, že prezident nie je schopný vykonávať svoje pracovné povinnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite