Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme svedkami štátneho prevratu?

.juraj Petrovič .názory

Podľa informácii portálu seznamzpravy.cz a českého Deníka N, je prezident Zeman v stave, ktorý vyvoláva oprávnené otázniky ohľadne jeho schopnosti vykonávať svoju ústavnú funkciu. Kancelária prezidenta ale stále mlčí a tvári sa, že všetko je v poriadku. Prevzali úradníci moc nad prezidentom a nad jeho právomocami?

Juraj Petrovič

podľa vyššie zmienených zdrojov (seznamzpravy.cz, denikn.cz, irozhlas.cz)  trpí prezident Zeman hepatálnou encefalopatiou. To je stav, kedy ťažko poškodená alebo zlyhávajúce pečeň nie je schopná z krvi pacienta odstraňovať toxické látky. Mozog je orgán, ktorý je na chemickú nerovnováhu a rôzne toxíny veľmi citlivý a tak pri týchto komplikáciách reaguje narušením vyšších kognitívnych funkcií. Hepatálna encefalopatia má štyri stupne. Prvý stupeň predstavuje len ľahké príznaky, štvrtý stupeň je kóma, kedy je pacient v hlbokom bezvedomí. Podľa uvádzaných informácií má prezident Zeman tretí stupeň hepatálnej encefalopatie, ktorý sa vyznačuje významnými poruchami správania, významnou zmenou písma, veľkou spavosťou a celkovou dezorientáciou, pri ktorej pacient často nepoznáva ani blízke osoby a svoje okolie. Je potrebné si uvedomiť, že do tohto stavu sa človek nedostane zo dňa na deň, vývoj je, aj vďaka liečbe, pomalý a postupný. Takže stav, v ktorom sa prezident zrejme nachádza už trvá niekoľko dní až týždňov.

Ak je pravdou, že prezident Zeman je v takomto stave, je zrejmé, že nie je schopný vykonávať svoj úrad. Podľa informácii z uvedených zdrojov počas návštevy Viktora Orbána ho oslovoval „Andreji“ a snažil sa naň hovoriť po rusky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite