Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev má jedinečnú príležitosť vypočuť hlas LGBTI

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

V nedeľu 10. októbra 2021 otvoril vo Vatikáne pápež František „Synodu o synodalite“ (medzinárodné stretnutie biskupov a kňazov), počas ktorej bude nasledujúce tri roky Katolícka cirkev diskutovať o reálnom zapojení všetkých pokrstených katolíkov do života cirkvi.

Michal Oláh

tento proces má tri fázy, prvá sa začala v nedeľu 17. októbra 2021. Odvtedy majú mať možnosť katolíci všetkých miestnych cirkví a farností kdekoľvek na svete vyjadriť svoje potreby a vízie budúcnosti najväčšej kresťanskej cirkvi. Výstupy týchto dialógov majú byť tlmočené Vatikánu a ich závery prijaté v októbri 2023 na svetovom stretnutí kardinálov, biskupov a kňazov na čele s pápežom. Ide o unikátny proces, aký nemá v známych cirkevných dejinách obdobu. 

Pápež František sa pri tejto príležitosti počas úvodného príhovoru opýtal: „Položme si otázku, úprimne, pri tomto synodálnom putovaní: ako sme na tom s počúvaním? Ako je to so „sluchom“ nášho srdca? Umožňujeme ľuďom vyjadriť sa, kráčať vo viere, aj keď majú ťažké životné cesty, prispievať k životu spoločenstva bez toho, aby im v tom niekto bránil, odmietal ich alebo odsudzoval?“ Tu je namieste otázka: Ktorým hlasom bude načúvať cirkev? Len tým, na ktoré je zvyknutá a rozumie im alebo nájde odvahu vypočuť si naozaj každého pokrsteného? Vypočuje aj hlas LGBTI+? Je málo menšín, ktoré sú v Katolíckej cirkvi tak „neviditeľné“ ako oni. Asi žiadna iná menšina nečelí takému skrytému protitlaku v našich farnostiach ako gejovia a lesby. LGBTI+ pritom patria medzi najprenasledovanejšie komunity sveta. Najmenej v šesťdesiatich deviatich krajinách je homosexualita zakázaná a byť LGBTI+ je  v nich jednoducho trestným činom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite