Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bábkoherci z Hradu?

.juraj Petrovič .názory .názory

Český prezident Miloš Zeman je v čase písania tohto článku v nemocnici a okrem vybraných osôb nikto presne nevie, aký je jeho zdravotný stav. Situácia okolo prezidentovho stavu sa skomplikovala deň po voľbách, keď bol mobilnou jednotkou intenzívnej starostlivosti prevezený do vojenskej nemocnice v Prahe.

Juraj Petrovič

prezidentov ošetrujúci lekár odmietol informovať o jeho zdravotnom stave s odôvodnením, že na to nemá súhlas pacienta. Kancelária prezidenta rovnako odmietla poskytovať akékoľvek informácie, odvolávajúc sa na etiku a vyzývajúc ľudí na ohľaduplnosť k chorému človeku. A to napriek tomu, že sám Miloš Zeman v rozhovore pre televíziu Barrandov ešte pomerne nedávno tvrdil, že verejnosť má právo na informácie o zdravotnom stave každého prezidenta.

Problémom je súčasné povolebné obdobie, keď je rola prezidenta pri určitých krokoch v procese kreovania novej vlády nezastupiteľná. Do jeho rúk totiž musí odchádzajúca vláda podať po ustanovujúcej schôdzi novej snemovne demisiu. Je to on, kto menuje nového premiéra a poveruje ho zostavením vlády. 

Kancelária prezidenta sa rozhodla trvať na úplnom utajení stavu, v ktorom sa Miloš Zeman nachádza. Aj avizované štvrtkové oznámenie k zdravotnému stavu prezidenta sa nakoniec skončilo len ako apel manželky prezidenta, aby mu ľudia dali čas sa zotaviť a nechali ho na pokoji. Tak, ako vždy, keď verejnosť nemá dostatok vierohodných informácií, začali sa okamžite šíriť najrôznejšie konšpiračné teórie, ale aj úplne oprávnené úvahy, že za prezidenta by pri takejto informačnej blokáde, keď k nemu nemá prístup nikto iný ako personál jeho kancelárie a lekári, mohli niektoré jeho akty podpisovať a vydávať jeho podriadení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite