Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pápež František otvoril najväčší vnútrocirkevný dialóg našej doby

.michal Oláh .názory

Prvá etapa tohto procesu začala včerajšou bohoslužbou v Bazilike sv. Petra celebrovanou samotným pápežom Františkom. Ten počas kázne navrhol preniesť úvodný dialóg o budúcnosti cirkvi z centralizovaného Vatikánu do diecéz a farností celého sveta. Ide o ambiciózny plán, ktorého cieľom je načúvať potrebám všetkých katolíkov.

Michal Oláh

najväčšia kresťanská cirkev počítajúca cez 1,3 miliardy členov tým vstúpila do trojročného synodálneho procesu nesúceho pre laickú verejnosť nezrozumiteľný názov „Synoda o synodalite“. Jeho vyvrcholením bude zhromaždenie svetovej Synody biskupov v októbri 2023, ktorej výstupy môžu zásadne ovplyvniť budúce fungovanie katolíckej cirkvi. V prípade jej úspechu sa z „cirkvi klerikálnej“ stane „cirkev načúvajúca“. Synodou sa pritom chápe snem biskupov, ktorý je poradným orgánom pápeža. Táto prax existuje vo Vatikáne iba od roku 1965, kedy vznikla ako odpoveď na požiadavky II. Vatikánskeho koncilu pre udržanie odkazu jeho reformného ducha. Pokiaľ by sme chceli vnímať Vatikán iba ako autokratický štát na čele s monarchom, tak synodu môžeme trocha nadnesene chápať ako zárodok parlamentnej demokracie. Pápež však podobné prirovnania odmieta. 

.čo chce synoda dosiahnuť

Svetový synodálny proces chce cirkev posunúť do tretieho tisícročia. Podarí sa mu to? Pápež hovorí „netreba vytvárať inú cirkev, ale tvoriť novú cirkev“ a opakovane nabáda všetkých zúčastnených pozorne načúvať slovami: „Ide to pomaly a je to veľmi únavné - naučiť sa počúvať jeden druhého: biskupov, kňazov, rehoľníkov, laikov, všetkých pokrstených, a vedieť sa pritom vyhýbať umelým, vopred pripraveným odpovediam. Nezatarasme si svoje srdcia, aby nezostali zabarikádované vo svojich istotách. Naše istoty nás často uzatvárajú do svojho ohraničeného sveta a prekážajú nám načúvať jeden druhému. Počúvajme sa navzájom.“ Ide pritom už o štvrtú synodu pápeža Františka po synode o rodine, mládeži a Amazónii, v porovnaní s ktorými má táto ambíciu hlbokej obnovy a transformácie katolíckej cirkvi na celom svete za účasti všetkých jej pokrstených členov. Vyše 200 kardinálom, biskupom a kňazom pri tejto príležitosti František adresoval slová „synoda nie je parlamentom ani prieskumom názorov“, ale „cirkevným momentom, ktorého ústrednou postavou je Duch Svätý“. Podľa hlavy katolíckej cirkvi ju vystihujú tri kľúčové slová: „prijímanie, účasť a poslanie“ pričom upozornil na tri jej riziká: formalizmus, intelektualizmus a spokojnosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite