Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Wilson, Svoboda, alebo Brežnev? Ako je na tom prezident Zeman?

.juraj Petrovič .názory

V nedeľu odviezla sanitka, označená ako mobilná jednotka intenzívnej starostlivosti, českého prezidenta Miloša Zemana zo zámku v Lánoch do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe. Pri vykladaní zo sanitky sa zdalo, že prezident je v bezvedomí. Šéf jeho kancelárie neskôr tvrdil, že prezident v sanitke len zaspal. Nie je to prvýkrát, čo okolie nejakého prezidenta odmieta informovať verejnosť o tom, či je schopný vykonávať svoj úrad.

Juraj Petrovič

2. októbra 1919 utrpel prezident Spojených štátov Woodrow Wilson silnú cievnu mozgovú príhodu. Ochrnul na ľavej strane tela a stratil takmer úplne videnie v pravom oku. Čo bolo horšie, významne zostala poznačená aj jeho osobnosť. Prezidenta úplne izolovali, prístup k nemu mal výlučne jeho lekár a jeho druhá manželka, Edith Wilsonová. Tá sa postupne stala osobou, ktorá bez akejkoľvek ďalšej kontroly rozhodovala o tom, ktoré informácie prezident dostane a ktoré rozhodnutia bude musieť urobiť. Úplne ovládla fungovanie vlády Spojených štátov. Robila tak takmer rok a pol až do skončenia funkčného obdobia svojho manžela v marci roku 1921. Napriek tomu, že prezidentov zdravotný stav bol v roku 1920 už verejne známy, nikto z jeho blízkeho okolia nebol ochotný svedčiť pred kongresom o tom, že nie je schopný vykonávať svoj úrad. Bez takéhoto svedectva a bez ochoty jeho viceprezidenta prevziať Wilsonov úrad sa nedalo nič podniknúť. 

Československý prezident Ludvík Svoboda tiež utrpel cievnu mozgovú príhodu počas výkonu funkcie. Napriek tomu bol komunistickým parlamentom v roku 1973 znovu zvolený do funkcie, v tom čase už prakticky čisto symbolickej, bez akejkoľvek reálnej politickej moci. Zdravotný stav sa mu ale ďalej zhoršoval a postupne úplne stratil schopnosť vykonávať svoj úrad. Funkcie sa ale napriek tomu odmietal vzdať. Až účelovo prijatý ústavný zákon v roku 1975 umožnil jeho odvolanie z funkcie a nástup Gustáva Husáka, ktorý tak spojil funkciu generálneho tajomníka KSČ a prezidenta v jednej osobe. 

Ďalším známym vodcom, ktorý bol na sklonku života už len tieňom svojho niekdajšieho ja, bol sovietsky líder Leonid Brežnev. Približne od roku 1973 až do jeho smrti v roku 1982 sa jeho zdravotný stav kontinuálne zhoršoval. Srdové infarkty a cievne mozgové príhody devastovali telo jedného z najmocnejších mužov planéty. Napriek tomu, že riadenie štátu postupne preberali jeho spolupracovníci Andropov, Gromyko, Ustinov a Suslov, hovorí sa, že Brežnev mal až do roku 1981 stále posledné slovo, pokiaľ išlo o dôležité otázky sovietskej politiky. Až v tomto čase ho už politbyro držalo od vládnutia ďalej. Lekári ho niekoľkokrát zachránili pred smrťou a ku koncu života pripomínal už len bábku, ktorá chodila na zahraničné návštevy a prijímala cudzích štátnikov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite