Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Myslím, teda nie som nulitná

.slavomíra Henčeková .názory .názor

Rozmohol sa nám tu taký nešvár – nulitní advokáti a advokátky všade, kam až oko antivaxera, antirúškara a konšpirátora dovidí. Niekedy je to sranda, niekedy je to trochu iná sranda, je to smútok. Kto sú nulitní advokáti a čo spôsobujú v spoločnosti?

pod nulitnými advokátmi mám na mysli advokátov či advokátky, ktorí až príliš často používajú pojem „nulitný“. Na úvod by bolo dobré vysvetliť, čo tento pojem znamená. V našich zákonoch ho budete hľadať márne. Podarilo by sa vám to napríklad v tých českých, no aj to ale iba jeho synonymum – „ničotný“.

Oba tieto pojmy pozná právna veda. Nulitným či ničotným označujeme rozhodnutie (resp. právny úkon), ktoré má také závažné chyby, že ho vôbec nemožno považovať za rozhodnutie. Napríklad také, ktoré je zjavne vnútorne rozporné či právne alebo fakticky neuskutočniteľné (úplný nezmysel spôsobený, povedzme, osobným zlyhaním úradníka či technickou chybou), alebo ho vydá orgán, ktorý na to nie je príslušný (napríklad vydám vyhlášku s protipandemickými opatreniami ja osobne alebo Občiansky tribunál rozhodne, že len oni zastupujú ľudí v tomto štáte). Ide teda o zjavne nezmyselné rozhodnutia, ktoré preto nemôžu vyvolávať žiadne právne účinky.

Pokiaľ mi je známe, aj právna veda operuje len s nulitnými rozhodnutiami, rozhodne nie s nulitnými právnymi predpismi. Ak by ste chceli vedieť, napríklad vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva sú právnymi predpismi. Keby občan mohol len tak vyhlásiť, že je nejaký zákon či právny predpis nulitný, a preto ho nebude rešpektovať (napríklad že je nulitný trestný zákon, takže ide v pohode páchať trestné činy), mohli by sme zabudnúť na čokoľvek, čo sa čo i len vzdialene podobá právnemu štátu. A preto to tak ani nie je. Nikto nemôže sám vyhlásiť, že je niečo nulitné, už vôbec nie právny predpis. Na to tu máme súdy. Ak teda ktokoľvek tvrdí, že nemusíte predpis či jeho časť rešpektovať, lebo je nulitný, nehovorí pravdu. A ak budete jeho rady počúvať, koledujete si o problém. Ak by tak robili viacerí, máme problém všetci. Takže si to rovno vyhoďte z hlavy a pokojne si z nej vyhoďte aj slovo „nulitný“. Nemyslím, že ho budete v živote potrebovať.

nulitní advokáti, nulitné advokátky

Pojem „nulitný“ spopularizovala počas pandémie košická advokátka, ktorá má v súčasnosti pozastavený výkon advokácie z rozhodnutia Slovenskej advokátskej komory, lebo je disciplinárne stíhaná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite