Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Víťazstvo slušnosti

.juraj Petrovič .názory

Včera sa v Čechách a v Rakúsku stalo niekoľko vecí naraz, ktoré dávajú nádej slušným ľuďom. V Čechách vyhral voľby profesor politológie a bývalý rektor brnenskej Masarykovej univerzity. A v Rakúsku odstúpil z funkcie kancelár Kurz, o ktorom jeho vlastná strana ešte pár hodín predtým vyhlasovala, že bez neho nebude vo vláde.

Juraj Petrovič

zatiaľ sa nedá povedať, či je víťazstvo koalície SPOLU, ktorej lídrom je profesor Petr Fiala prvým znamením trendu alebo len výnimkou. Človek, ktorý rozhodne nepatrí k „zabávačom“ v politike, skôr naopak, dokázal svojím vystupovaním v kampani, ale aj v predvolebných debatách ukázať, že sa to dá. Podobne ako u nás Zuzana Čaputová. Celá kampaň SPOLU bola postavená na solídnosti, a pokojnej ale rozhodnej sebaistote, že ak voliči dajú hlas tomuto zoskupeniu, demokracia v Čechách na tom bude lepšie a skončí sa doba bačovania Andreja Babiša. Víťazstvu SPOLU určite veľmi pomohlo to, že Piráti, ktorí boli ešte na jar favoritmi volieb, sa stali hlavným terčom Babišovej antikampane. A nie práve najlepším vysvedčením českého voliča je miera, v akej uveril, že Bartoš a spol. chcú naozaj práve na jeho chate a v jeho byte ubytovať imigrantov. Druhým faktorom faktickej prehry Pirátov, ktorí namiesto 22 budú mať len štyroch z 37 poslancov, boli aj veľmi úspešné vystúpenia šéfa starostov Víta Rakušana nielen v predvolebných debatách, ale počas celej kampane.

Výsledok ČSSD je presným obrazom toho, čo sa stane strane, ktorá sa nechá kúpiť Babišom za ministerské posty. Následne boli jej politika, program a nakoniec aj voliči kompletne vykradnutí predátorským premiérom. Ten, koho to môže mimoriadne tešiť je aj prezident Miloš Zeman. Jeho pomsta za to, že časť poslancov ČSSD v roku 2008 nepodporila jeho kandidatúru na prezidenta je týmito voľbami dokonaná. Zeman na nej pracoval dlhodobo a vytrvalo.

Významným príspevkom k zlepšeniu demokracie v Čechách je aj (snáď) definitívny koniec českej komunistickej strany v parlamente. Tá v ňom skončila po sto rokoch, ak by sme teda počítali kontinuitu od prvej republiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite