Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Potraty po slovensky

.štefan Hríb .názory

Všeličo je dnes v hre. Spravodlivosť a návrat uneseného štátu, mnoho úmrtí v tretej vlne, pokračujúci úpadok nezreformovaného školstva a zdravotníctva. Ale tiež rozpad ponovembrového spojenectva kresťanských konzervatívcov a liberálov.

Štefan Hríb

je úplne prirodzené, že liberáli a konzervatívci majú okrem spoločných aj rozdielne hodnoty. A je to veľmi užitočné, pretože súťaž rozličných hodnôt núti oba tábory rozmýšľať o sile vlastných východísk a opakovaná vládna spolupráca ich núti vzájomne sa vnímať partnersky, a teda empaticky.  

Tak by to malo byť, a tak do veľkej miery dlhé roky po Novembri 1989 bolo. Konzervatívci a liberáli sa tu potrebovali, ak chceli poraziť Mečiara aj Fica, ak chceli Slovensko ako súčasť Západu, aj ak chceli fungujúcu ekonomiku. To spojenie obrusovalo hrany a civilizovalo aj ich dialóg o rozdielnostiach. Ale ten čas je zrejme preč.

Stalo sa niekoľko mrzutých vecí. Tá hlavná – oba tábory sú reprezentované málo empatickými ľuďmi. Richard Sulík, ak je teda SaS liberálna, to otvorene priznáva, Jana Bittó Cigániková to dokazuje každým svojím vystúpením v kultúrno-etických sporoch, liberáli mimo parlamentu sú radikálnejší z povahy svojej pozície a aj liberálov v médiách reprezentujú skôr excentrici než umiernení hľadači prienikov a spoluprác. Na druhej strane je to ale ešte horšie. Konzervatívcov reprezentuje OĽaNO a Sme rodina, čo je reputačná katastrofa, a hlásia sa k nim aj fašisti, čo je voči konzervativizmu blasfémia. Ak je medzi liberálmi primálo empatie, tu je o empatii vlastne zbytočné hovoriť, pretože chýba aj mnoho z toho základu, ktorý je nevyhnutný pre civilizovaný názorový tábor –  vrátane kompetencie, autority a elementárnej úcty k pravde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite