Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hovoriť o temných silách sa nepatrí?

.marína Gálisová .názory

Slová, ktorými pomenúvame skutočnosť, majú váhu. Ale ak sú pre niekoho dôležitejšie ako skutočnosť, z diskusie sa stane chytanie za slovíčka a výsledok je prázdno. Teraz takto niektorým prekáža, že sa hovorí o temných silách v polícii a iných zložkách štátu.

Marína Gálisová

vyskytlo sa to v posledných dňoch v debatách – vraj prečo v .týždni máme termín „temné sily“, keď hovoríme o štruktúrach mafiánskeho štátu, ktoré sa usídlili napríklad v polícii, ale aj v iných, najmä silových zložkách štátu. Vraj je to prehnané, patetické, moralizátorské, ba až „bulvárne“, takto sa hovoriť nepatrí, treba písať exaktne, zneli ostré námietky.

Rovnaká reakcia bola aj v diskusiách pod článkami iných médií – napríklad pri vyjadreniach Jaroslava Spišiaka.

Je zaujímavé, ako veľmi toto označenie prekáža. Prekáža dokonca niektorým renomovaným komentátorom a inak hodnotovo dosť zorientovaným čitateľom tých slušnejších médií.

Niežeby sa títo ľudia, ktorým výraz „temné sily“ tak škrípe, nikdy nedopustili zjednodušených vyjadrení, symbolov v reči, kazateľských skratiek a pátosu. Ale výraz „temné sily“ z úst ľudí ako Jaroslav Spišiak či Štefan Hamran, to už im veľmi vadí.

Možno preto, že neradi vidia jasné rozdelenie na dobro a zlo, ak sami nie sú jeho autormi, kurátormi, jedinými správcami a strážcami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite