Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Maríny Gálisovej: Progres Talibanu a Babišovo čakanie na migrantov

.marína Gálisová .názory ..týždeň

Kadekto si nahováral, že k tomu najhoršiemu sa už mudžahedíni nevrátia. Nakoniec je progres v podaní talibancov presne taký, aký sa dal čakať.

Marína Gálisová

talibanský progres

Keď Taliban prevzal moc v Afganistane, takmer v každej analýze sa opakovalo, že je to už predsa len iný Taliban ako v deväťdesiatych rokoch. A nasledovalo vyjadrenie nádeje, že hnutie v túžbe po medzinárodnej akceptácii – a samozrejme peniazoch – odloží svoju najkrutejšiu podobu do dejín. Samozrejme, nádej podfarbovala skepsa. Ale predsa, kadekto si nahováral, že k tomu najhoršiemu sa už mudžahedíni nevrátia. Minulý týždeň dali sami jasnú odpoveď: jeden z talibanských predstaviteľov, Núrruddín Turábí, poskytol Agentúre AP rozhovor ako z časového prepadliska. Hovoril, že Taliban znovu zavedie popravy, odsekávanie končatín za krádeže a iné drakonické tresty. A s istou hrdosťou dodal, že Taliban sa v porovnaní s minulosťou naozaj zmenil: povoľuje používanie televízorov a mobilov, ľudia môžu fotiť, nakrúcať videá. A toto, zdôraznil, poslúži uplatňovaniu šaríje, lebo videá, ktoré občania nakrútia z popravy či odseknutia končatín, sa budú dať rozoslať a odstrašia potenciálnych zločincov. Progres v podaní talibancov je presne taký, aký sa dal čakať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite