Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eugen Korda: Tajné služby sú úplne mimo reálnej kontroly

.eugen Korda .názory

Myslím si, že teraz prichádza ten správny čas, aby sa politici konečne odhodlali k vytvoreniu zákonných predpokladov na účinnú kontrolu tajných služieb. Ukazuje sa, že všetky tie parlamentné výbory na kontrolu SIS a Vojenského spravodajstva či Brannobezpečnostný výbor sú úplne nanič.

Eugen Korda

teraz prichádza správny čas, aby sa politici konečne odhodlali k vytvoreniu zákonných predpokladov na účinnú kontrolu tajných služieb. Ukazuje sa, že všetky tie parlamentné výbory na kontrolu SIS a Vojenského spravodajstva či Výboru pre obranu a bezpečnosť sú úplne nanič, sú úplne bezzubé, a tak v podstate vlastne smiešne. Riaditeľom tajných služieb totiž stačí, keď na akúkoľvek otázku odpovedia, že odpovedať nemôžu, lebo ide o živý prípad. A basta, kontrola tým pádom skončila. Aj keď by poslancov mohlo azda napadnúť požiadať riaditeľa, aby im oznámil termín ukončenia nejakého nimi vybraného živého prípadu, aby ho potom mohli poriadne skontrolovať. Ale to sa asi nikdy nestane.

To najviac, čo sa kedy poslancom kontrolných výborov podarilo dosiahnuť, bolo to, že ich láskavo pustili do objektu niektorej tajnej služby, aby im v nejakej kancelárii naservírovali kávu a obložené chlebíčky. Tam totiž ich právomoc oboznamovať sa s tým, či tajná služba nerobí nejaké prešľapy, nezákonné operácie, či sa nedajbože zúčastňuje na demontáži demokratického zriadenia štátu, končí. To všetko totiž môžu byť „živé prípady“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite