Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tak pŕŕ, pán Fico!

.juraj Petrovič .názory

Robert Fico označil proces s Dušanom Kováčikom za monsterproces z 50. rokov minulého storočia. Máločo je tak nechutné, ako keď kovaný komunista prirovnáva súdne konanie v demokratickom právnom štáte k procesom organizovaným zločineckou organizáciou, ktorej bol dobrovoľne členom.

Juraj Petrovič

monsterprocesy si nevymysleli československí komunisti. Išlo, tak ako v mnoho ďalšom v ich prípade, o import z krajiny, kde včera zjedli to, čo mali na zajtra. Teda aspoň tak sa vtipkovalo o Sovietskom zväze, krajine, ktorá prvá zaviedla komunistickú totalitu. Vtip, za ktorý ste mohli počas tých Ficom spomínaných 50. rokov minulého storočia dostať v lepšom prípade niekoľkoročné väzenie. V tom horšom ale kľudne aj trest smrti. 

Autorom tohto typu procesov bol Stalinov dvorný prokurátor Andrej Januárjevič Vyšinský. On bol autorom metódy, pri ktorej v súdnom procese nezáležalo na dôkazoch, stačilo, ak sa obvinený priznal. V totalitnom systéme, kde ľudia, zatknutí tajnou službou a mučení fyzicky aj psychicky do úplného vyčerpania, nemali žiadne práva, nebol problém takéto priznania získať. Po týždňoch a mesiacoch týrania a za sľub miernejšieho trestu sa ľudia priznávali takmer s úľavou. To, že ich potom aj tak popravili, lebo sľuby komunistických vyšetrovateľov nemali žiadnu hodnotu, už bolo len smutnou bodkou za tragédiou desaťtisíc ľudí v Sovietskom zväze a jeho povojnových vazaloch. 

„Jeho trestné oznámenie je len potvrdením boľševickej mentality, ktorá to, čo sa jej nepáči, najradšej rovno likviduje.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite