Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkev pod lupou: Čo nám dali pápeži?

.štefan Chrappa .názory .cirkev pod lupou

Eufória, ktorá na Slovensku pretrváva po návšteve pápeža Františka, je namieste. Svätý Otec nám podal správu o nás samotných. Dovoľte mi spomenúť niekoľkých pápežov, ktorí mali k Slovákom blízko. Benedikt XV. v decembri 1920 vymenoval troch slovenských biskupov pre Nitru, Banskú Bystricu a Spišskú diecézu. To bola nevídaná vec!

Štefan Chrappa

vďaka pápežovi Piovi XI. sme dostali vzácnu patrónku našej krajiny – Sedembolestnú. V loretánskych litániách pre náš národ odobril prosbu „Oroduj za nás Matka sedembolestná!“ Ten istý pápež sa zaslúžil aj o vznik štátu Vatikán či založenie Vatikánskeho rozhlasu. Jeho pontifikát trval od roku 1922 do roku 1939. Vďaka večne usmiatemu pápežovi Jánovi XXIII., ktorý zvolal Druhý vatikánsky koncil a tým urobil z Katolíckej cirkvi najmodernejšiu a najotvorenejšiu cirkev sveta, si veriaci v roku 1963 pripomenuli 1 100. výročie príchodu Cyrila a Metoda k našim predkom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite