Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eugen Korda: Pár slov k Bezákovi, pápežovi a cirkevnej vrchnosti

.eugen Korda .názory

Už vtedy, keď arcibiskupa Bezáka vyhadzovali z Trnavy, sme v .týždni písali, že sa tomuto mužovi deje skrivodlivosť. Jeho bratia biskupi ho vtedy obviňovali z rôznych pochybení. Ani jedno sa nepotvrdilo.

Eugen Korda

neštítili sa verejnosti podsúvať, klebety, že arcibiskup Bezák môže byť homosexuál. Nikto zo slovenskej cirkevnej vrchnosti sa ho nezastal. Naopak, snažili sa, aby tento verejnosťou uznávaný muž upadol do zabudnutia.

Čo bolo tým hlavným dôvodom jeho diskreditácie dodnes nie je celkom jasné. Mohla to byť aj závisť nad tým, ako k sebe priťahoval veriacich, aké zmeny v svojej diecéze pripravoval, ale hlavne to zrejme bola obava z toho, že by mohol zverejniť podivné finančné transakcie, ktoré sa na trnavskom arcibiskupskom úrade robili s požehnaním a vedomím acibiskupa Sokola. 

Z verejne známych katolíkov to boli František Mikloško, Anton Srholec, Tomáš Halík a český kardinál Miroslav Vlk, ktorí boli jeho najväčšími podporovateľmi, hájili jeho česť  a snažili sa mu pomôcť aj vo Vatikáne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite