Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Šimona Jeseňáka: Redizajn stredových strán

.šimon Jeseňák .názory .týždeň

Odchod šiestich poslancov zo strany Za ľudí bol poslednou kvapkou za touto stranou a jej jediným cieľom je zachovanie statusu Veroniky Remišovej ako ministerky. Rozpad hrozí aj ďalšej strane, a to Progresívnemu Slovensku. Zatiaľ čo jedna strana zápasila so svojou líderkou, ďalšia strana rieši úplne iný problém – kto vlastne bude straníckym lídrom.

Šimon Jeseňák

bez ľudí

Strany na jedno použitie sú súčasťou slovenskej politiky už dekády. Po stranách ako Združenie robotníkov Slovenska, Strana občianskeho porozumenia, Aliancia nového občana, gazdova Sieť sa takouto stranou už s určitosťou stala i strana Za ľudí. Žiaľ, pretože mala byť nádejou na slušnejšie, lepšie, či dokonca reformné Slovensko. Proces politickej smrti sa začal ihneď po voľbách, keď strana, ktorá sa hotovala byť premiérskou, ledva prekĺzla bránami parlamentu. Následne odišiel Andrej Kiska do Popradu a Veronika Remišová sa stala predsedníčkou i z vôle bývalého prezidenta. Nasledoval odchod Tomáša Valáška, Miroslava Kollára a nakoniec i šestice poslancov okolo Márie Kolíkovej. Veronika Remišová tak bude môcť konečne bez akejkoľvek opozície presadzovať hodnoty a program zvyšku strany, ktorý však prešiel menším redizajnom: programom i cieľom strany je už len udržanie Veroniky Remišovej v kresle predsedníčky strany a ministerky. Ono je to vlastne dobrá správa a Veronike Remišovej treba držať palce. Slovensko totiž potrebuje v 21. storočí schopného IT manažéra jej formátu na pozícii vicepremiéra informatizácie.

„Náš fenomén notorického neúspechu stredových strán je povšimnutiahodný.“

pukni to

Európska únia rieši občas mimoriadne dôležité udalosti pre blaho a šťastie svojich občanov. Napríklad nedávno si európski byrokrati zaumienili, že posledným krokom k blahu obyvateľstva je zákaz pukacích cigariet, teda cigariet s mentolovou či inou príchuťou. Hrdinsky sme ich predaj v EÚ zakázali a krajšie zajtrajšky mali prísť na počkanie. Lenže centrálni plánovači zabudli na chybu vo svojom centrálne plánovanom matrixe. Zabudli na niečo, čo mnohí z nich z duše neznášajú: voľný trh. Ten ich zbytočné a ničím neprispievajúce regulácie opäť obišiel a pred časom sa na trhu objavili maličké guľôčky, ktoré si dá fajčiar do cigarety a môže si svoju neresť vychutnávať s ľubovoľnou príchuťou. Áno, je to bizarný a marginálny príklad, no je dôležitý v tom, že trh dokáže obísť každú nezmyselnú reguláciu. Viva el capitalismo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite