Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Štefana Chrappu: Šťastie treba míňať s rozumom

.štefan Chrappa .názory .týždeň

Ako sa však dá žiť bez šťastia? Zle! Poznal som gamblerov. Raz vyhrali, postupne prišli o všetko. Toto si nemôžem dovoliť.

Štefan Chrappa

neminúť si šťastie

Premýšľam o lotérii. Aj o tej očkovacej, ale aj o lotérii vo všeobecnosti. O hre, v ktorej ide o šťastie. Či ho máš, alebo nemáš. Z princípu sa lotériám vyhýbam. Každý človek má len istú zásobu šťastia. Vyhráš v lotérii a tvoj šťastný kredit je fuč. Potom už celý život žiješ bez šťastia. Ako sa však dá žiť bez šťastia? Zle! Poznal som gamblerov. Raz vyhrali, postupne prišli o všetko. Toto si nemôžem dovoliť. Šťastie treba míňať s rozumom. 

Upíjať si z neho po dúškoch. Kráčate púšťou života, máte fľašu vody. Samozrejme, ak nie ste ťava, nevypijete ju rovno na štarte. No ľudia túžia po výhre. Spoliehajú sa, že sa šťastie unaví a sadne aj na vola. Lenže volov niet (teda, podľa ich vlastných tvrdení). V deväťdesiatych rokoch bola reklama, kde taká čiperná babka vykríkla do kamery, že jej chýba milión. Nechýbal jej milión. Chýbala jej mladosť. Tak aj príčetní ľudia čučia pred obrazovkou a snívajú o skratke v živote. O „milióne“, ktorý prepíše dejiny ich života a pritom im chýba niečo celkom iné.  

„Ako vraví básnik – ak neprijmeš to, čím si, budeš navždy nešťastný.“

úskalia motivácie 

Fascinuje ma motivačná literatúra. Motivační tréneri. Štyridsiatnici, ktorí hovoria, ako prežiť dlhý a zdravý život. Ako to môžu vedieť? Veď sú len niekde v polovici! Stretol som zdravého deväťdesiatnika, ten mávol rukou, že jedol všetko, aj omastený chleba a ani necvičil, riadil podnik, nervoval sa, na dovolenky nechodil a jediné, čo ho mrzí, je, že už mu nemá kto prísť na pohreb, lebo všetci jeho spolužiaci sú na onom svete. Ale motivační tréneri sa nevzdávajú. Chrlia rady, návody, odporúčania. No každý človek je iný. Prenesme sa do ríše zvierat. Lev je motivačný tréner. Jeho klientmi sú vrabce. Lev reve a rozpráva o tom, ako môže každý z vrabcov byť kráľom zvierat. Vesmír každého vrabca odmení, len treba pýtať a pýtať, vesmír je tu pre teba. Pozrite sa na tie vrabce, ako sa šuchoria. Už sa nazdávajú, že im rastie levia hriva. No vrabec je vrabec. Lev z neho nebude, ani keby sa nadžgal anabolikami. Ale ako vrabec nemá chybu! Je to dokonalé stvorenie. Robí neplechu, blízko má k slnku a občas spadne do odkvapu. Ako vraví básnik: „Ak neprijmeš to, čím si, budeš navždy nešťastný.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite