Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Výzva z Generálnej prokuratúry

.štefan Hríb .názory .editoriál

Zdá sa to beznádejné – unesený štát sa nadýchol, jeho odporcovia, naopak, dych strácajú. Prepustenie exšéfa SIS a zastavenie stíhania exšéfa Penty – oboje bez rozhodnutia súdov – je len vrchol ľadovca zmaru. A predsa nie je koniec.

Štefan Hríb

keď sa slovenská moc dohodla s Hitlerom, keď tu z jeho milosti vznikol štát, ktorý zakázal pluralitu, vyvážal Neslovákov a ešte za to platil, zdalo sa všetko stratené. Európski demokrati boli slabošskí, fašisti s komunistami si svorne delili Európu, Amerika bola ďaleko a Churchill bokom. Čo sa s tým dalo robiť?

Keď sa tu moci chopili komunisti, keď ukradli a zničili súkromný majetok, keď zavreli opozíciu, kláštory, keď vraždili nielen demokratov, ale aj Stalinových a Gottwaldových vnútorných nepriateľov, zdalo sa všetko stratené. A keď potom ešte aj pokus o jemnejšiu verziu komunizmu potlačili ruské tanky spolu s našimi vlastnými kolaborantmi, keď masové pochody po smrti Jana Palacha vystriedali vynútené súhlasy s ruskou okupáciou, a keď ešte aj Dubček zradil vlastných demonštrantov v uliciach, aby mohol šéfovať parlamentu alebo veľvyslancovať v Turecku, nádej akoby zomrela. Nadlho.

Keď po nádychu slobody prišiel k moci za burácania davu Mečiar a začal meniť Slovensko na skanzen hrubosti, keď ho v tom podporili Kňažko, STV, Rezník a spoza hranice aj Klaus, keď Lexova tajná služba uniesla človeka, keď zavraždili Remiáša a keď si popri tom privlastnili VSŽ, Slovnaft, SPP, elektrárne aj banky, svetlo nad Slovenskom znovu zhaslo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite