Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Arogancia prokurátorskej moci

.juraj Petrovič .názory

Rozhodnutie generálneho prokurátora neznamená, že Pčolinský a Haščák sú zo všetkého definitívne vonku. Znamená, že možno si len polícia a zrejme aj súdy, neurobili svoju prácu dostatočne dobre. A možno sa v danej situácii ani viac nedalo. Potiaľto by to bolo v poriadku. To, čo v poriadku nie je, sú Žilinkove maniere.

Juraj Petrovič

rozhodnutie generálneho prokurátora sa nepáči veľa ľuďom, ktorí sa, mnohí len v duchu, tešili, že Haščák, či Pčolinský trčia vo väzbe. Nepáči sa aj mnohým ľuďom, ktorí nemali túto radosť, ale považovali väzbu a obvinenie týchto a ďalších prominentov minulej a tejto mocenskej garnitúry za jasný signál návratu uneseného štátu do rúk jeho občanov. Pochopiteľne tak pre nich prepustenie Pčolinského a ďalších predstavuje sklamanie. 

Spôsoby, pripomínajúce ranné časy mečiarizmu, oprávnene pobúrili nielen novinárov.

Ak sa ale niekedy chceme dožiť na Slovensku skutočného právneho štátu, nemôže byť rozhodnutie generálneho prokurátora vybavené analýzou laickej verejnosti. Ak hovoríme antivaxerom, že majú počúvať vedcov, tak teraz nemôžeme laicky hodnotiť, či a ako mohol generálny prokurátor zasiahnuť do vyšetrovania úplatkov a nahrávky Gorily. Rovnako ako pri Covide, aj v tejto otázke musíme nechať skutočnú analýzu a následné hodnotenie na tých, ktorí sú v problematike, v tomto prípade trestnom práve, skutočnými odborníkmi. Úrad špeciálnej prokuratúry sa už vyjadril, niektorí iní právni experti s ním úplne nesúhlasia. Áno, je tu rozdiel v tom, že zatiaľ čo v medicíne by sa malo fungovať výlučne na základe objektívnych dôkazov, v práve je oveľa širší priestor na interpretáciu právnych predpisov. Ale ani ten nie je nekonečný a má svoje hranice. Písomné vyhotovenie rozhodnutia je k dispozícii a tak sa v najbližších dňoch určite dozvieme, aký je väčšinový názor odborníkov na jeho kvalitu. A na to, či teda mohol a mal Maroš Žilinka konať tak, ako konal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite