Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Na obranu Ameriky

.štefan Hríb .názory .editoriál

Spôsob odchodu americkej armády z Afganistanu bol chybný. Chybný bol aj americký predpoklad, že afganská armáda je vycvičená a odhodlaná na odpor proti Talibanu. A ani „nation building” sa nikde nedarí. Ale nebuďme prirýchli.

Štefan Hríb

tí, ktorí sa dnes tešia z „prehry Ameriky” (hoci v skutočnosti ide o jej odchod z Afganistanu po 20 rokoch dominancie a splnení primárneho cieľa), by mali zvážiť tri veci.

Prvá – ak by bola pravda, že Amerika práve stratila autoritu a prestala byť lídrom Západu, nebol by to dôvod na vašu oslavu, ale na maximálne obavy. Niet totiž inej mocnosti, ktorá by bola ochotná a schopná efektívne brániť Západ a jeho slobody pred ich nepriateľmi. Nie je ňou ani EÚ, ani Veľká Británia. V skutočnosti je dnes pre Európu – vrátane vás, čo Ameriku neznášate – životne nevyhnutné uchádzať sa o pokračovanie spojenectva s Amerikou Joea Bidena aj s Amerikou jeho nástupcov. Neplatilo by to jedine vtedy, ak by ste dokázali investovať do obrany Európy tak, ako Amerika do svojej, a potom byť lídrami slobodného sveta. To, samozrejme, neurobíte, pretože je to nepopulárne a vy nemáte odvahu. Potom je však rozumnejšie držať Amerike palce, aby sa ani po Afganistane úplne neuzavrela.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite