Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je Matovičova lotéria protiprávna?

.martin Mojžiš .názory

Štatút očkovacej lotérie je hanebný. Za očkovanie môžete vyhrať tisíc eur, za nezmysel nijako nesúvisiaci s očkovaním 99 000 eur. To je zjavne absurdné. Ale je to aj protiprávne?

Martin Mojžiš

očkovacia lotéria sa u nás volá „Súťaž o finančnú odmenu – očkovacia prémia“, ale nie je to žiadna súťaž. Je to lotéria, v ktorej sa výhercovia žrebujú. Bodka. Jej absurdná časť síce nie je lotériou, ale nie je ani súťažou. Ak vás vylosujú, s nikým už nesúťažíte. Moderátor vám zatelefonuje a vy musíte do dvadsiatich sekúnd zdvihnúť a povedať mu heslo, ktoré zaznelo vo vysielaní (alebo odpovedať na otázku, odpoveď na ktorú zaznela vo vysielaní). Ak to nestihnete alebo popletiete, prišli ste o 99 000 eur.

Nemá to nič spoločné s očkovaním a z možnosti získať stonásobne vyššiu výhru to vylučuje všetkých lekárov, ktorí v tom čase operujú, všetkých pacientov, ktorí sú v tom čase v bezvedomí, všetkých, ktorí nemajú telefón, alebo signál, alebo televízor, a tak ďalej, a tak ďalej. Je to lotéria, v ktorej nemajú všetci súťažiaci rovnaké podmienky. Dovoľuje zákon niečo také?

Nuž, ako ktorý zákon. Štatút “súťaže” sa odvoláva na novelizovaný zákon č. 67/2020 o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením covidu. Časť o očkovacej súťaži bola schválená na júlovej schôdzi parlamentu na základe vládneho návrhu, ktorý časť o očkovacej súťaži neobsahoval. Ale pridal ju tam poslanec Gyimesi ako pozmeňujúci a doplňujúci návrh.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite