Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je Matovičova lotéria protiprávna?

.martin Mojžiš .názory

Štatút očkovacej lotérie je hanebný. Za očkovanie môžete vyhrať tisíc eur, za nezmysel nijako nesúvisiaci s očkovaním 99 000 eur. To je zjavne absurdné. Ale je to aj protiprávne?

Martin Mojžiš

očkovacia lotéria sa u nás volá „Súťaž o finančnú odmenu – očkovacia prémia“, ale nie je to žiadna súťaž. Je to lotéria, v ktorej sa výhercovia žrebujú. Bodka. Jej absurdná časť síce nie je lotériou, ale nie je ani súťažou. Ak vás vylosujú, s nikým už nesúťažíte. Moderátor vám zatelefonuje a vy musíte do dvadsiatich sekúnd zdvihnúť a povedať mu heslo, ktoré zaznelo vo vysielaní (alebo odpovedať na otázku, odpoveď na ktorú zaznela vo vysielaní). Ak to nestihnete alebo popletiete, prišli ste o 99 000 eur.

Nemá to nič spoločné s očkovaním a z možnosti získať stonásobne vyššiu výhru to vylučuje všetkých lekárov, ktorí v tom čase operujú, všetkých pacientov, ktorí sú v tom čase v bezvedomí, všetkých, ktorí nemajú telefón, alebo signál, alebo televízor, a tak ďalej, a tak ďalej. Je to lotéria, v ktorej nemajú všetci súťažiaci rovnaké podmienky. Dovoľuje zákon niečo také?

Nuž, ako ktorý zákon. Štatút “súťaže” sa odvoláva na novelizovaný zákon č. 67/2020 o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením covidu. Časť o očkovacej súťaži bola schválená na júlovej schôdzi parlamentu na základe vládneho návrhu, ktorý časť o očkovacej súťaži neobsahoval. Ale pridal ju tam poslanec Gyimesi ako pozmeňujúci a doplňujúci návrh.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite