Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo by nám na protestoch povedal Srholec?

.michal Oláh .názory

Protestujúcim sa dá v niečom rozumieť. Chcú slobodu a túžia po návrate do normálu. Kto nechce? Ale sloboda a normál nie sú samozrejmosti a vyžadujú si aj morálny rámec. Mne sa v novodobých dejinách Slovenska boj za slobodu spája najviac s politickým väzňom a kňazom Antonom Srholcom. Čo by (možno) povedal k protestom?

Michal Oláh

protivládnych antivaxerských protestov by sa určite nezúčastnil. Asi by ho rozčúlila nezodpovednosť nezaočkovaných demonštrantov, vďaka ktorým zmutovaný koronavírus - variant Delta - dostal v našom hlavnom meste zelenú. Ak by predsa len prehovoril a pýtali sa ho na príčiny morálneho rozvratu našej spoločnosti, možno by povedal "Slovensko je choré. Vykradnuté, sklamané prežíva dačo ako kolektívnu depresiu. Nepomôže nám vyhovárať sa, že v celom svete je to tak. Príčin našich chorôb a zranení je veľa. Každý vieme svoje. Uzdraviť ho môžu len ľudia, ktorí ho majú radi. Ktorí v pokore, nezištne a vytrvalo dávajú na stôl svoj dar a svoju službu. Každý to, čo vieme, čo sme sa naučili, a so srdcom." 

A ak by mu múdri ľudia a vzdelaní profesori hovorili o "lúze" volajúcej v uliciach po odstúpení prezidentky, páde vlády, prevzatí moci a ukončeniu očkovania, navrhli by vyvzdelať týchto našich spoluobčanov a predkladať rozhnevanému davu vedecké argumenty a ponúknuť im múdre knihy o prínosoch očkovania, asi by odvetil "Zodretí ľudia nenájdu cestu ku knihe. Anjela v nich nik neprebudil. Objavme témy tvorivej nečinnosti. Ticho, krásu prírody a láskavé mlčanie. Na hodinách jogy ma naučili, čo ma núdza naučila počas dlhých samotiek. Pokojne si sadnúť, na nič nemyslieť, celé hodiny hľadieť na jeden bod. Je to tak blízko. Je to v nás. Nič sa nesmie preháňať, ale uštvaných aj unudených by nás to mohlo úžasne obohatiť. No nemáme už na to učiteľov." 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite