Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Populisti, je tu nová masa: masa vakcinovaných

.marína Gálisová .názory

Vyzerá to, že čoraz viac politických síl si hľadá voličov medzi antivaxermi. Ich dôvody vyzerajú byť populistické – v skutočnosti sú hanebné, smiešne a nelogické.

Marína Gálisová

lebo populizmus býva všelijaký – ten dnešný je najmä ukričaný, vulgárny a kopajúci okolo seba bez ohľadu na to, koho a čo zasiahne. Ale populizmus, ak má byť hodný svojho mena, je predovšetkým odpoveďou na volanie nejakej masy, ktorá sa cíti nevypočutá a hľadá, kto by ju reprezentoval.

Aj Slovensko je všelijaké – to dnešné je žalostne rozhádané, má nalomenú bojovú morálku, čo sa týka boja proti covidu, má narušenú dôveru voči inštitúciám a na stenu rado maľuje tie najčernejšie scenáre. Ale Slovensko je aj krajinou, kde od nedele 25. júla existuje jedna veľká masa: masa zaočkovaných ľudí. V nedeľu, napísal Ivan Bošňák z portálu Dáta bez pátosu, sme dosiahli  počet 2 233 000 zaočkovaných. A to je viac ako päťdesiat percent obyvateľov nad osemnásť rokov.

Poviete si, čože, čísla. Ale tieto dve čísla sú nesmierne dôležité. Dva milióny a dvestotridsaťtri tisíc ľudí je v päťmiliónovej krajine veľa, jednak pre boj s pandémiou, jednak pre to, aby sme už hlasy týchto ľudí konečne počuli a aby sa ich hlasy nedali prekričať tou hŕstkou pred parlamentom, ktorá nám tu aj bez rohatého šamana simuluje útok na Capitol (zatiaľ neúspešne, hoci ktovie, keď si zoženú toho šamana, možno pár ťažkoodencov od smiechu padne na zadok...).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite