Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pán Lasica, takto som ho občas stretol

.eugen Korda .názory

Keď mi pán Milan Lasica pred niekoľkými rokmi daroval dve knihy, ktoré napísal spolu so svojim priateľom Julom Satinským, spýtal som sa ho prečo mi ich dáva. Jeho odpoveď ma prekvapila.

Eugen Korda

vraj jeho rodina poznala brata môjho otca, ktorý počas Slovenského národného povstania velil južnému frontovému krídlu a zachovala si ho v pamäti ako vojaka, ktorý zabránil partizánom, aby šikanovali miestnych obyvateľov. Aj mi ich vo dverách ich bytu podpísal a dodnes ležia v mojej knihovni. Vďaka môjmu strýkovi, ktorý zomrel v komunistickom väzení som sa stal majiteľom niečoho, čo vlastne malo patriť jemu. 

Minulý rok, počas vrcholiacej pandémie, som natáčal na ich rodinnej chate rozhovor s pani Magdou. Pri odchode povedala, že nech chvíľu počkám , lebo by ma Milan rád videl. Vraj so mnou chce prehodiť zopár slov. Z chaty vyšiel vo vyťahaných teplákoch a presne tak ako predpovedala jeho manželka prehodil so mnou „pár slov“. Ani si vlastne nepamätám o čom sme hovorili. Jednoducho  bol som z toho, že ma tento človek chce vidieť, celkom mimo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite