Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cirkev pod lupou: Slaboch František?

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Núkajú sa otázky: Je František slaboch? Chce zmeniť katolícke učenie v oblasti LGBTI? Nie. No určite chce zmeniť spôsob dialógu katolíckej cirkvi s LGBTI, ich postavenie, vnímanie a jazyk, akým sa o tejto téme hovorí.

Michal Oláh

pri príležitosti virtuálnej konferencie o LGBTI katolíkoch zaslal 21. júna pápež František podporný list organizátorovi stretnutia, americkému jezuitovi Jamesovi Martinovi, v ktorom mu vyjadril podporu v službe sexuálnym menšinám a poďakoval sa za jeho napodobňovanie Božieho „štýlu“ v „blízkosti, súcite a nehe“. Vo vlastnoručne písanom liste tým ocenil asi najhlasnejšieho obhajcu LGBTI z radov katolíckej cirkvi za jeho „otvorenosť pre všetkých“.

Ide o ďalší zo zdanlivo zmiešaných signálov Vatikánu, ktorý len v marci prostredníctvom Kongregácie pre náuku viery so schválením hlavy katolíckej cirkvi jasne odmietol požehnávanie zväzkov rovnakého pohlavia. Pritom len štyri mesiace predtým, v novembri 2020, František vyjadril jasnú podporu občianskym zväzkom homosexuálnych párov, hoci ním schválený dokument Radosť z lásky (Amoris laetitia) z roku 2016 cirkevné manželstvá takto cítiacich osôb prakticky odmieta. Zaujímavosťou je, že pri predstavení dokumentu vyzval kňazov na ústretovosť voči „netradičným“ partnerským vzťahom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite