Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cirkev pod lupou: Sviatok nepolepšených svätcov

.štefan Chrappa .názory .cirkev pod lupou

O Krčmérym sa diskutuje, na Krčméryho sa spomína. S úctou a dojatím. Jeho kniha Pravdou proti moci je dôležitým svedectvom o zložitej dobe, ktorú jeho generácia prežila.

Štefan Chrappa

dobrá správa. 24. jún bude Dňom pamiatky obetí komunistického režimu. Prečo práve tento dátum? 24. júna 1954 súdili Silvestra Krčméryho, ikonu kresťanského disentu na Slovensku, lekára, spoluzakladateľa laického Spoločenstva Fatima. Dôležitého človeka kresťanského samizdatu. Spolu s tajným biskupom Korcom a Vladimírom Juklom patril k organizátorom tajnej cirkvi. Na súde v päťdesiatom štvrtom vyslovil pamätnú vetu: „Vy máte moc, ale my máme pravdu!“.  Jeho život bol poznačený hľadaním pravdy, obhajobou pravdy a bojom za pravdu. Ako študent sa podieľal na evanjelizácii mládeže, vyšetrovali ho preto už v roku 1946. 

V roku 1951, keď bol na vojenčine, ho zatkli a tri roky strávil vo vyšetrovacej väzbe. Nakoniec ho odsúdili na za vlastizradu na štrnásť rokov. Mal šťastie. Ak by ho zomlela súdna mašinéria  pred Stalinovou smrťou, mohol dostať aj „štránok“.  Odsedel si desať rokov. Po prepustení pracoval ako lekár v Bratislave. Svojou evanjelizačnou prácou dal základy tomu, z čoho sa vyvinulo dodnes fungujúce Hnutie kresťanských rodín na Slovensku, Hnutie kresťanských spoločenstiev mládeže a Hnutie kresťanských spoločenstiev detí – eRko. To sú tisícky ľudí reálne ovplyvnené jeho životom, snažením i postojmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite