Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eugen Korda: Ján Herák urobil správny krok, ale neskoro

.eugen Korda .názory

Poslanca Heráka môže polícia aj stokrát obviniť zo zneužitia maloletej osoby – v jeho prípade pravdepodobne dievčaťa – aj tak ho náš právny systém bude až do uzavretia prípadu a konečnom výroku súdu považovať za nevinného. Tak je to správne.

Eugen Korda

otázkou zostáva, či by človek, ktorý je podozrivý z toho, že sa dopustil takéhoto závažného trestného činu, mal zastávať volenú funkciu poslanca a či by sa poslaneckého mandátu nemal radšej vzdať. Z pohľadu vyšetrovania je v podstate jedno, či je pán Herák poslanec, alebo nie. Polícia nepotrebuje žiaden súhlas parlamentu na to, aby mohla vyšetriť, či sa takéhoto skutku naozaj dopustil, alebo nie, a v pokoji môže zbierať dôkazy, ktoré budú dokazovať jeho vinu či nevinu. Nič a nikto ho nemôže, až do vynesenia právoplatného rozsudku, prinútiť, aby sa svojho mandátu vzdal. 

Jednoducho niet sily, okrem jeho svedomia, ktorá by ho mohla donútiť urobiť takéto rozhodnutie. Prakticky všetky relevantné strany, vrátane tej jeho, by však privítali jeho odchod z poslaneckých lavíc a po dnešnom vyjadrení OĽaNO je už skoro isté, že tento krok pán poslanec, síce nerád, ale predsa len urobí (len niekoľko minút pred dokončením článku sa poslanec Ján Herák mandátu vzdal). Vzdanie sa mandátu však prišlo neskoro. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite