Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

LGBT+ sú pre cirkev darom

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Len niekoľko dní po uverejnení článku Katolíci, LGBT+ a láska v predminulom čísle .týždňa 20/2021 nám do redakcie prišlo viacero listov a mailov, v ktorých veriaci gejovia opisujú svoj neľahký život v najväčšej kresťanskej cirkvi.

Michal Oláh

uvedomil som si pri ich čítaní, akým sú LGBT+ pre cirkev darom. Ich obrovská vytrvalosť vo viere, neraz tvárou v tvár odmietnutiu či nepochopeniu ostatných spoluveriacich, pripomína vieru rímskeho stotníka, ktorý sa cítil nehodný prijatia Krista do svojho domu, no napriek tomu uveril v jeho lásku aj „na diaľku“. Ježiš vtedy povedal: „Takú vieru som nenašiel v celom Izraeli.“ (Mt 8, 8-10)

Najvyrovnanejším listom bol príbeh muža v strednom veku. Nazvime ho Jozef. Ako praktizujúci katolík neprešiel nikdy comingoutom pre obavu z nálepky „gej“, ktorú by si so sebou celý život niesol. „Dlhé roky som bojoval so svojou cirkvou v téme homosexuality a túžil som, aby bola voči mne ústretová, všímala si ma a neprehliadala moje bolesti len s katechizmovými poučkami. Túžil som v nej nájsť lásku, po ktorej som nekonečne hladný,“ opisuje svoje pocity.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite