Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Generál Macko o arabsko-izraelskom konflikte: Namiesto mieru vojna?

.pavel Macko .názory

Už niekoľko dní s napätím sledujeme eskaláciu napätia medzi Palestínčanmi a Izraelom. Medzinárodné spoločenstvo aj náš rezort zahraničia vyzývajú obidve strany na zdržanlivosť a ukončenie násilia.

Pavel Macko

bezpečnostná rada OSN sa ani na druhej mimoriadnej schôdzi nedohodla na spoločnom vyhlásení k situácii. Zablokovali ho USA. Prezident Biden si nechce príliš pohnevať Izrael a zastáva názor, že samotné mimoriadne zasadnutie BR OSN je dostatočným signálom. 

susedský spor obyvateľov prerástol takmer do občianskej vojny

Napätie medzi Palestínčanmi a Židmi sa stupňovalo už niekoľko týždňov. Ohniskom bola situácia vo východnom Jeruzaleme a spor medzi izraelskými osadníkmi a „neprispôsobivými“ arabskými rodinami. Prvé potýčky medzi arabským obyvateľstvom, židovskými pravicovými radikálmi a políciou vypukli už na začiatku pôstneho obdobia Ramadánu.   

V pondelok napätie prerástlo do najväčšieho násilia za posledných sedem rokov. Čo je horšie, prvýkrát po dvoch dekádach sa nepokoje sprevádzané intenzívnym násilím rozhoreli priamo vo vnútri Izraela medzi arabským a židovským obyvateľstvom. 

Ulice izraelských miest horia, obyvatelia obidvoch skupín sa navzájom napádajú. Polícia a bezpečnostné zložky Izraela nemajú plnú kontrolu nad situáciou. Palestínski militanti predovšetkým z pásma Gaza vystrelili na Tel Aviv a mestá v južnom a centrálnom Izraeli už tisícky rakiet. Milície hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy sa snaží odpaľovať rakety v masívnych salvách, aby mali väčšiu šancu prekonať izraelskú protivzdušnú obranu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite