Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrá správa o očkovaní detí

.michal Oláh .názory

Americký vládny Úrad pre potraviny a liečivá FDA v pondelok povolil použitie vakcíny proti ochoreniu covid-19 Comirnaty od spoločnosti Pfizer-BioNTech pre deti od 12 do 15 rokov. Podľa lekárky Eleny Prokopovej bude vakcína zanedlho schválená aj v EÚ.

Michal Oláh

po Kanade ide o ďalšiu západnú krajinu, ktorá posunula vekovú hranicu očkovaných do obdobia skorej puberty. Odtiaľ je už len krôčik k avizovanému očkovaniu rovnakou vakcínou u detí od 5 (resp. 6) rokov, ktoré bude aj v EÚ pravdepodobne schválené už na jeseň tohto roka. „Je to len formálna záležitosť, predpokladám veľmi rýchle schválenie tejto vakcíny aj na Slovensku, resp. v EÚ. Aj keď zatiaľ mám dosť čo robiť s očkovaním seniorov,“ potvrdzuje pre .týždeň detská lekárka a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. 

Ide o posledné zásadné kroky v boji proti pandémií smerom k návratu stoviek miliónov ľudí do normálneho života. Rovnaká vakcína Comirnaty je pritom už aj na Slovensku schválená u detí starších ako 16 rokov. Očkovanie detí pomôže výrazne rodinám so zaočkovanými rodičmi, ktoré musia dennodenne čeliť otázke, ako žiť život s potomkami vystavenými smrteľnému vírusu. Preočkovanie žiakov druhého stupňa naviac zabezpečí zníženie prenosu vírusu a dopomôže tak k bezproblémovému návratu a normálnemu fungovaniu detí v školských laviciach. 

„Po zaočkovaní dospelých je vakcína priepustkou do normálneho života aj pre státisíce slovenských detí.“

Do klinických skúšok spoločnosti Pfizer-BionTech bolo zaradených 2260 detských dobrovoľníkov vo veku od 12 do 15 rokov, ktorí dostali buď dve dávky vakcíny, alebo placebo s odstupom troch týždňov. Podľa informácií zverejnených The New York Times vedci zaznamenali 18 prípadov koronavírusovej infekcie v skupine detí s placebom a žiaden výskyt vírusu medzi deťmi zaočkovanými vakcínou Comirnaty. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite