Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cirkev pod lupou: Kňazi za LGBT+

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Takmer sto nemeckých farností požehná verejne 10. mája stovky zaľúbených párov vrátane homosexuálnych. Tento dátum má svoju biblickú symboliku.

Michal Oláh

podľa ekumenickej encyklopédie svätých je 10. máj pamätným dňom Noema, ktorého Archa bola azylom všetkých pohlaví. Boh mu navyše ako symbol mieru poslal dúhu symbolizujúcu pestrosť pozemského sveta. 

Spolu s petíciou, pod ktorú pridalo podpis 10 500 nemeckých katolíckych kňazov, ide o symbolický prejav odmietnutia najnovšieho vatikánskeho stanoviska Kongregácie pre náuku viery, ktoré 15. marca 2021 povedalo jasné „nie“ požehnávaniu párov rovnakého pohlavia. Na svojom portáli o tom informoval The Tablet a nemecké katolícke združenie na podporu párov rovnakého pohlavia www.liebegewinnt.de (nem. „láska víťazí“). Aj na nemecké pomery je počet farností a kňazov podpísaných pod petíciou impozantný. Predstavuje 28 percent všetkých katolíckych duchovných najľudnatejšieho štátu EÚ.

Úsilie desiatok farností a tisícov kňazov ostro kritizuje nemecká biskupská konferencia, podľa ktorej sa verejný obrad požehnania homosexuálnych párov zneužíva v protestnej kampani s politickým pozadím. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite