Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odišla tvár liberálneho katolicizmu

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Významný kresťanský teológ, kňaz, spisovateľ a kritik Hans Küng zomrel 6. apríla vo veku 93 rokov doma v nemeckom Tübingene. V dejinách katolicizmu zostane navždy zapísaný ako učenec a rebel spochybňujúci najvýznamnejšie doktríny.

Michal Oláh

Nebol však žiadnym lacným kritikom, bol hlasným intelektuálom, ktorému často nevedeli oponovať ani najväčší teologickí učenci svojej doby. Küngova tvrdá a premyslená kritika katolicizmu doviedla mnohých jeho odporcov k presvedčeniu, že je najvýznamnejšou hrozbou teologického rozvratu od čias Martina Luthera.

Ako prominentný katolícky liberál 20. storočia kritizoval hlavne cirkevnú politiku a jej zasahovanie do verejného života, pápežskú neomylnosť, fixovanie sa na protipotratovú rétoriku, celibát, bránenie sväteniu žien, vzťah cirkvi k LGBTI komunite, katolícku interpretáciu pekla a mnoho iného. Vyjadril sa dokonca, že budhizmus a judaizmus sú v mnohom funkčnejšie náboženstvá ako katolicizmus, ktorému vyčítal totalitné prvky fungovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite