Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Juraja Petroviča: V tuneli

.juraj Petrovič .názory

Ako fanúšik letectva a kozmonautiky sledujem seriály o leteckých nešťastiach. Jednou z najnepravdepodobnejších, ale veľmi poučných leteckých nehôd, bol let 173 spoločnosti United Airlines 28. decembra 1978.

Juraj Petrovič

počas priblíženia k letisku v Portlande a vysúvania podvozku sa objavil nezvyklý náklon lietadla a nerozsvietili sa všetky kontrolky podvozku. Veľmi skúsená posádka požiadala príletovú kontrolu o čas a vyše hodinu krúžila neďaleko letiska, hľadajúc príčinu poruchy podvozku. Spustený podvozok a vysunuté klapky spôsobili, že lietadlu po hodine úplne došlo palivo, pri pokuse o núdzové pristátie mu zhasli všetky motory a zrútilo sa do lesa len 11 kilometrov od pristávacej dráhy. Ako zázrakom prežilo 179 zo 189 ľudí na palube.

Vyšetrovatelia zistili, že posádka podľahla tomu, čo sa v psychológii hovorí tunelové videnie. Tak veľmi sa všetci sústredili na domnelý vážny problém, že úplne zabudli na svoje bežné povinnosti, ako napríklad kontrolu stavu paliva. 

Keď sa dnes pozeráte na koaličných lídrov, pôsobia ako tá nešťastná posádka letu UA 173. Zaseknutí vo svojom videní problému, neschopní prestať bojovať o každú piaď politického ihriska, alebo prestať predstierať, že tento spor sa ich nijak netýka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite