Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Svet Petry Vlhovej

.štefan Hríb .názory .editoriál

Vyhrať etapy Tour de France, postúpiť na futbalových majstrovstvách Európy zo skupiny či dostať sa znovu do semifinále hokejových majstrovstiev je v našich podmienkach zázrak. Ale čo je potom zisk veľkého krištáľového glóbusu?

Štefan Hríb

petra Vlhová nespadla z neba. Je pokračovaním vyvzdorovaného príbehu Veroniky Zuzulovej, ktorá napriek podrazom vlastnej lyžiarskej federácie prerazila do svetovej špičky a udržala sa v nej. Veronika sa dostala medzi top slalomárky sveta z dvoch dôvodov – vďaka rodine, ktorá ju odmalička z vlastných zdrojov podporovala a vďaka svojej povahe, keď sa ani po sérii faulov nevzdala. Bol to krásny príbeh silných vzťahov otca a dcéry a tiež nezlomnosti. Ale bol to aj drsný príbeh Slovenska, ktoré nechce svoje najväčšie talenty podporovať, ale oberať.

Petra Vlhová začínala rovnako. Podporovala ju rodina, nie krajina a pri svojej ceste nahor sa nestretávala s prajnosťou, ale s malosťou a závisťou. Keď pred pár rokmi išla svoju prvú víťaznú jazdu amerického finále Svetového pohára, v RTVS ju komentovala Janka Gantnerová tak, akoby nevedela lyžovať. Nič neilustrovalo vtedajší stav viac, než toto – menej talentovaná dcéra mečiarovskej privatizérky v priamom prenose poučuje šampiónku o spôsobe jazdy.

Keď sa potom Petra Vlhová dostávala čoraz vyššie, slovenská lyžiarska federácia zacítila sponzorské peniaze. A znovu, ako pri Veronike Zuzulovej, ich skúsila získať silou. Bolo to podlé a skončilo sa to úplnou hanbou vedenia zjazdového lyžovania. Až takou, že mu štát zobral kompetencie. Môže v takto nastavenom svete dôjsť talentovaná lyžiarka až na vrchol?

Môže, ak sa volá Petra Vlhová. Znamená to nebyť spokojná s pár úspechmi, znamená to vybrať si najlepší trénerský a podporný tím, ktorý nebude iba prikyvovať a znamená to ísť celý rok až nadoraz. To všetko sa stalo – Petra Vlhová absolvovala najviac pretekov v najviac disciplínach, lebo chcela vyhrať celkovú súťaž. Vydržala pri tvrdom trénerovi Liviovi Magonim, lebo vedela, čo dokázal s Tinou Mazeovou. A prekonala všetky krízy, ktoré prišli.

Dnes je Petra Vlhová najlepšou lyžiarkou sveta. A tento neuveriteľný úspech sa udial napriek minulému Slovensku. Ale hádam aj pre to budúce.

.týždeň dáva klobúk dolu. Petra, bolo to skvelé.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite