Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Habemus papam Franciscum

.michal Oláh .názory

Presne pred ôsmimi rokmi prijal kardinál Jorge Mario Bergoglio z Buenos Aires nové meno František. Stal sa 266. nástupcom sv. Petra, hlavou najpočetnejšej náboženskej komunity sveta a predstaviteľom najmenšieho európskeho štátu Vatikán. Je prvým jezuitským aj neeurópskym pápežom vôbec. Aký je jeho odkaz pre dnešný svet?

Michal Oláh

keď sme celá rodina pred ôsmimi rokmi v čase „sede vacante“ (uprázdneného pápežského stolca po prekvapivej rezignácií Benedikta XVI.) kráčali Sixtínskou kaplnkou, ani vo sne nás nenapadlo, že budeme jedni z jej posledných návštevníkov. Obaja naši malí chlapci nás prekvapivo aj po dlhých chvíľach obdivu všetkej tej nádhery prosili, aby sme pod Michelangelovým veľdielom „ešte chvíľu zostali“.  Pár hodín nato kaplnku uzavreli, aby pripravili voľbu novej hlavy katolíckej cirkvi.

O pár dní neskôr sa nám predstavil v upršaný večer 13. marca 2013, keď po prvý raz vystúpil z útrob Baziliky sv. Petra na balkón, odkiaľ pozdravil milióny ľudí na Námestí svätého Petra a pred televíznymi obrazovkami dnes už pamätnou vetou: „Bratia a sestry, dobrý večer! Viete, že povinnosťou konkláve je darovať Rímu biskupa. Zdá sa, že moji bratia kardináli ho šli vziať až takmer z konca sveta.“ Hneď potom vyzval na modlitbu za svojho predchodcu. A vzápätí prekvapil menom zvoleného patróna. „Chudáčik z Assisi“, ako občas volali sv. Františka, je stredovekou ikonou chudoby, lásky k prírode a prijatia smrti, ktorú nazval sestrou. Novozvolený pápež sa neodel do červeného hermelínu, ale jednoduchej bielej reverendy a namiesto nových karmínových mokasín pripravených pre novú hlavu  cirkvi vyšiel na balkón v čiernych ortopedických topánkach. Niekoľko dní potom verejnosti ukázal staručký Renault 19, v ktorom sa plánoval pohybovať po území Ríma.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite